Bajban lennél, ha az euróövezetben keresnél munkát

Hírek

Jelentős mértékben csökkent az euróövezet munkanélküliségi rátája februárban az egy évvel korábbi értékhez képest, de még mindig horrorisztikusan magas számokat közölt az Eurostat. A valutaunió 19 országában a 10 százalékot meghaladó mértékről 9,5 százalékra esett a mutató egy év leforgása alatt. A legnagyobb az állástalanok aránya Görögországban, ahol az emberek 23 százaléka hiába keres magának munkát, de a spanyolok 18 százaléka is meglehetősen riasztó. Még sötétebb a kép, ha a fiatalokra helyezzük a fókuszt, a csökkenő tendencia ellenére nem egy országban találunk 30-40 százalék feletti adatokat.

Természetesen akárcsak a gazdasági szerkezetet illetően, a munkanélküliség terén is óriási eltérések vannak az euróövezeten belül. Miközben Németország például 4 százalék alatti értékkel büszkélkedhet, a görögök és spanyolok mellett Portugália, Franciaország és Olaszország is 10 százalék felett jár. Épp azok az országok teljesítenek a legrosszabbul, amelyek egyébként is szenvednek az euróövezethez való tartozás hátrányaitól, attól, hogy nem rendelkeznek önálló, a gazdasági fejlettségi szintjükre kalibrálható monetáris politikával.
  
Munkanélküliség a régióban (2017 február/forrás:Eurostat):

  • Magyarország   4,4
  • Szlovákia          8,6      
  • Szlovénia          7,8
  • Lengyelország  5,3

Az uniós átlag kicsit jobb, mint a közös pénzt használóké, „mindössze” 8 százalék. Magyarország mára már a maga 4,4 százalékával egyértelműen a jó helyzetben lévő országok között található. Innen nézve beérni látszik a 2010-ben meghirdetett politika gyümölcse: a munkára rakódó terhek csökkentése és a segély helyett munkát elv gyakorlatba ültetése is hozzájárult ahhoz, hogy az utóbbi hét évben megállás nélkül csökkent hazánkban a munkanélküliség. Emlékezetes, a kormányváltáskor még 11 százalék felett állt a ráta.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink