Bajban lehet Emmanuel Macron

Hírek
A francia politikusnak – akit sokan a liberalizmus utolsó bástyájának tartanak – egyre jobban csökken a népszerűsége hazájában. A miniszterelnök sorozatos botrányai után – elég csak a nácikkal kollaboráló tábornok dicsőítésére vagy a félmeztelen fekete férfiakkal történő pózolásra gondolni – most a főleg munkásokból álló franciák lázadtak fel a benzináremelés miatt.  

Macron törheti a fejét, hogy milyen külpolitikai manőverrel próbálja meg feljebb tornászni megkopott népszerűségét, ugyanis óriási tüntetések várhatóak ma Párizs ikonikus pontjain.

Mint ismert, több százezer francia tüntetett a benzináremelése ellen közlekedési csomópontokat eltorlaszolva számos vidéki helyszínen. A demonstrálók sárga mellényt húztak, karaktert adva az ellenállásuknak. Az üzemanyag díjának emelkedése Macronnak köszönhető, mivel környezetvédelmi adót vetett ki a benzinre és a dízelre.

A közösségi médián szerveződött tüntetés feltehetőleg ma éri el csúcspontját, ugyanis az elégedetlen franciák bevonulnak Párizsba, megmutatva a nemzet erejét. A főleg vidékiekből álló demonstrálók szeretnék elérni az üzemanyag árának csökkenését.

Eddig ketten vesztették életüket, több mint fél ezren sérültek meg, köztük száz rendőr a demonstrációk során.

Kíváncsian várjuk, vajon a liberálisok kedvenc Emmanuelje hogyan kezeli a problémát. Vagy Magyarországon fedezi fel a szabad sajtó hiányát, vagy Lengyelországban kezdi el félteni a demokratikus értékeket.

„Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!” – írta régen Batsányi. Macronnak ajánljuk, a Sargentini-jelentés helyet inkább forgasson magyar versesköteteket. Talán megérné neki megfogadni poétánk tanácsát.

Borítókép: MTI/AP/Michel Euler

Ezek is érdekelhetnek

További híreink