Azt tanítsuk, aminek van értelme!

Hírek
Régi vesszőparipája az iparnak, hogy a felsőoktatásból többségében „remek” elméleti szakemberek kerülnek ki, csak sajnos igen kevés olyan tudást kapnak a hallgatók, amelyet az első munkahelyükön kamatoztatni tudnának.

A fiatal elméleti szakemberek helyett – nagyon reméljük – végre-valahára egyre több és több olyan pályakezdő lép majd ki a felsőoktatási intézmények kapuin, akik mondjuk mérnökként otthonosan mozognak egy CAD tervezőszoftver menüjében, jogászként (egyből az egyetemről kikerülve) szabályosan és gyorsan meg tudnak írni egy beadványt, illetve egy fellebbezést, vagy épp orvosként legalább alapszinten jól el tudnak látni egy hozzájuk forduló beteget.

Ezt az egyszerűnek tűnő, ám mégis évtizedek óta „őrizgetett” problémát igyekszik most ismét orvosolni a kormányzat. Tovább erősödhet ugyanis az ipar, illetve a vállalati szektor igényeinek figyelembevétele a felsőoktatásban.

A megújuló és egyre bővülő magyar iparnak minden eddiginél több szakemberre van és lesz szüksége – hangsúlyozta Varga Mihály az Óbudai Egyetem tanévnyitó ünnepségén. „A felsőoktatási intézmények minden országban a tudományos és kulturális értékek letéteményesei, egyben a jövő alkotói is, de csak akkor tudnak megfelelni ezeknek az elvárásoknak, ha maguk is folyamatosan fejlődnek” – emelte ki Varga Mihály, majd megjegyezte: a kormány ezen a területen is tovább kíván lépni annak érdekében, hogy a teljesítmény még az eddigieknél is hangsúlyosabban jelenjen meg a magyar felsőoktatásban.

A miniszter arról is szólt, hogy a tudomány, a felsőfokú képzés és az ipar kapcsolatának erősítése egyszerre szolgálja a termelővállalatok, az oktatás és a gazdaság érdekeit. Mint mondta: nyernek a közös munkával az egyetemek és előnyös az együttműködés az iparvállalatok számára is, akár az innovációs eredmények alkalmazását, akár az új tudományos törekvések elérését célozza a partnerség. Mindez kiemelten fontos az egyetemi hallgatók számára is, akik az együttműködés révén korszerű tudáshoz és a munkavállaláshoz ma már elengedhetetlen, naprakész gyakorlati ismeretekhez is hozzájutnak – tette hozzá a tárcavezető.

Az Óbudai Egyetem képviseli mindazokat a hagyományokat és büszkélkedhet mindazon eredményekkel, amelyek a magyar felsőoktatást nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő színvonalúvá teszik – emlékeztetett a miniszter, aki szerint külön érdeme az intézménynek, hogy a duális képzés keretében már 52 partnerszervezettel működik együtt. A nemzetgazdasági miniszter bejelentette azt is, hogy a kormány 1,8 milliárd forinttal támogatja az intézmény kollégiumfejlesztését.

Borítókép: uni-obuda.hu

Ezek is érdekelhetnek

További híreink