Az üzemeltetőé lett az adonyi logisztikai raktárbázis

Hírek
A Nemzeti Reorganizációs Nonprofit (NRN) Kft. jóval a becsült értéke alatt értékesítette a felszámolás alá került Magtárház Kikötő Kft. megmaradt vagyonát az Adony Logisztikai Központ Kft.-nek, miután a legmagasabb ajánlatott – az NRN Kft. által meghirdetett 11 pályázat után – ez a társaság adta – közölte közérdekű adatigénylésünkre az NRN Kft, ügyvezetője, Kovács Csaba. Azt ugyanakkor nem árulta el, hogy az MFB, illetve az állam mennyit bukott az üzleten (ez az összeg lapunk becslése szerint tízmilliárdos nagyságrendű).

AZ NRN Kft. ügyvezetője a közérdekű adatigénylése kifejtette: a legutóbbi, 2013. augusztus 3-án megjelent felhívásra csak nevezett cég adott be pályázatot. Így a felhívásra érkezett, magasabb pályázati ajánlatot elfogadták. Azt már mi tesszük, hozzá, hogy a raktárbázist, illetve a kikötőt eddig is az Adony Logisztikai Központ Kft. üzemeltette, azaz a bérlő vette meg az Adony, Rév u. 8. szám alatt található „logisztikai raktárbázist”. Ingatlanokat, a rajtuk található épületekkel és építményekkel. Összesen 84 raktárcsarnokot, 2 fogadóépületet, 2 üzemanyagkutat, kikötői irányítótornyot, 3 kiépített kikötőt (55,7 ezer, 2,2 ezer és 116,3 ezer négyzetméteresek) gépészettel, szárító-tisztító üzemet, árvízvédelmi művet, tűzivíz tározókat. Ezekkel együtt adták a működéshez szükséges termelő gépeket, berendezéseket, a termelésben részt vevő járműveket, számítástechnikai és irodai berendezéseket és a kikötői jogot.

Lapunk azután fordult közérdekű adatigényléssel az NRN Kft.-hez, hogy Kovács Csaba, az NRN Kft. ügyvezetője több alkalommal is segítőkészen válaszolt az ügyben küldött elektronikus leveleinkre, de a vevőről – ahogy mások sem – ő sem lebbentette fel a fátylat, arra hivatkozva, hogy mivel nem közérdekű adatigénylést nyújtottunk be, „a hitelezők érdekeit kell szem előtt tartaniuk, nevezetesen a vagyontárgy hatályosult értékesítését, ezért az üzleti titkot, valamint a vevő személyiségi jogait tiszteletben kell tartania”. E világos beszéd után nem maradt más, minthogy közérdekű adatigényléssel fordultunk hozzá.

Igényeltünk információt például arról, hogy egy nemzetgazdasági szempontból értékes, közpénzből megvalósult ingatlan értékesítése hogyan történt, milyenek voltak annak körülményei. A közérdekű adatigénylésben érdeklődtünk arról is, mennyire teljesíthetők a hitelezői követelések, figyelemmel arra, hogy a Magtárház Kikötő Kft. vagyontárgyait tudomásunk szerint az Adony Logisztikai Központ Kft. üzemelteti. Mennyi tehát az annyi? – kérdeztük a felszámoló cég ügyvezetőjét arról, miként sikerül megvonni a fent nevezett vagyonelemek értékesítésig a mérleget. Hoppon maradnak a hitelezők, velük együtt óriásit bukik az állam az ügyleten vagy sikerült elérni valamennyi megtakarítást az üzemeltetés során, amiből esetlegesen valamelyest lehet rendezni a felszámolás alá került Magtárház Kikötő Kft. adósságait?

A hitelezők követeléseinek teljesíthetősége kapcsán az NRN Kft. ügyvezetője azt közölte, hogy az adós felszámolási vagyona a Cstv. 49/D. §-a szerinti zálogjoggal terhelt. Ezen tény meghatározta  a hitelezők követeléseinek teljesíthetőségét. Így a felszámolási eljárás eredményeként kizárólag a Cstv. 49/D §-a szerinti, hitelezők jutnak részbeni megtérüléshez, a Cstv. szabályai szerint.

Nesze semmi, fogd meg jól! – szokás az ilyesmire mondani. Teljességgel érthetetlen, miért titkolóznak arról, hogy mennyit veszített az állam a fenti ügyleten. Mert már korábban is, mintha legalábbis az atomtáska kódját kérdeztem volna tőlük, úgy reagáltak néhányan azok közül, akiktől a most eladott adonyi gabonatároló és kikötő új tulajdonosa, illetve az állami bukta felől érdeklődtem. Az állam ugyanis óriásit bukott a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) több mint 10 milliárdos MFB hitelével épített, végül mintegy 3 milliárd forintért eladott raktárbázison.

Korábban a Magtárház Kikötő Kft. 5,6 milliárdos vagyona nem fedezte a beruházásra adott MFB-hitelt, amit a társaság nem tudott visszafizetni. Az adonyi logisztikai bázis végül egészen pontosan 3 milliárd 57 millió forintért kelt el szeptemberben, bár a legutóbbi, augusztusi pályázati kiírás még 6,1 millió forintról szólt. Igaz, a Magtárház Kikötő Kft. elsőként kirendelt felszámolója ugyanezt a cégvagyont 2012-ben még 15 milliárdért próbálta eladni. Aztán a kormány a tulajdonos Magtárház Kft.-t kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította. Azóta bármilyen kötelezettségvállalás vagy kifizetés kizárólag a kijelölt vagyonfelügyelő, az NRN Kft. jóváhagyásával történhetett meg. Az NRN Kft. a cégvagyont először már csak 10,7 milliárdért hirdette meg, majd az ár több kiírással együtt egyre csökkent, egészen a mostani 3 milliárdig. Más kérdés, hogy az MFB a hírek szerint 13-16 milliárd forint (az összeg nyilvánosan a mai napig tisztázatlan) követelése maradt fenn a társasággal szemben.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink