Az üzemanyagárak csökkenése mérsékelheti a májusi inflációt

Hírek vg.hu
Nagy előrelépést jelezhet májusi inflációs adat az idei évre célként kitűzött egyszámjegyű pénzromlás elérésében. A Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők szerint érezteti a hatását az olcsóbb üzemanyag, ugyanakkor az élelmiszerek még drágulhattak is.

Májusban 22,3 százalék lehetett az infláció – ez az eredménye a Világgazdaság elemzői konszenzusának. A legmagasabb érték 22,7 százalék volt, ezt Török Zoltán, a Raiffeisen Bank szakértője becsülte. A legalacsonyabb adat Trippon Mariann (CIB) és Isépy Tamás (Századvég) elemzőktől érkezett, mindkettő várakozása 22 százalék. A lap cikke emlékeztetett arra, hogy a Központi Statisztikai Hivatal ezen a héten csütörtökön, június 8-án hozza nyilvánosságra a hivatalos számot.

Ha beigazolódnak az elemzői számítások, az egyúttal azt is jelenti, hogy az idén az eddigi legnagyobb lépés történhetett az erre az évre kitűzött egy számjegyű infláció elérésében, és 1,7 százalékponttal süllyedhetett az éves bázison mért görbe.

infláció 02

Az elemzők szerint az üzemanyagárak mérséklődése hozzájárulhat a kedvezőbb májusi inflációs adathoz. Fotó: MTVA/ Róka László

A 22,3 százalékos adat azonban még így is extrém magas. Áprilisban 24 százalékos drágulást mutatott ki a KSH az előző év azonos időszakához képest, márciusban 25,2 százalékot, februárban 25,4 százalékot, januárban pedig 25,7 százalékot.

Ugyancsak fontos elemzői konszenzus, hogy az áprilisihoz képest 0,35 százalékos pénzromlást becsültek májusra. Ennek alapján tehát a drágulás továbbra sem állt meg, de az üteme lanyhult. A havi drágulásra a legmagasabb érték 0,5, a legalacsonyabb pedig 0,1 százalék. Az utóbbi Virovácz Péter, az ING közgazdászának előrejelzése, az előbbi pedig Isépy Tamásé és Suppan Gergelyé (MBH Bank).

Az éves, tehát 2023 egészére vonatkozó inflációs várakozás némi korrekciót mutat áprilishoz képest: az elemzők most 18,6 százalékot mondanak, egy hónapja még 18,8-et. Jövőre pedig 5,2 százalékra mérséklődött a konszenzus a korábbi 5,5 százalékról.

Borítókép: MTI / Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetnek

További híreink