Az unióban is érvényes lesz a magyar vakcinatanusítvány

Hírek figyelo.hu

Eldőlni látszik, az európai uniós vakcinaútlevél elfogadja alapként a magyar oltási kártyák igazolta védettséget, bármelyik engedélyezett vakcinával történt is az oltás – írja a VG.hu. A hivatalosan digitális zöld igazolványnak nevezett európai dokumentumnak a sajtóban elterjedt neve, vakcinaútlevél azonban félrevezető, mert nem a határátlépést lehetővé tevő papírról van szó. A brüsszeli EU-nagykövetek ma vitatják meg az erről szóló európai bizottsági tervezetet, amelyet többek közt a Politico ismertet.

Eszerint a beutazási szabályokat továbbra is a tagállamok határozzák meg.

A portál beszámolója szerint a zöldkártya azonban, a helyi szabályozástól függően, adott esetben megkönnyítheti a belépést, például a vele rendelkezők elkerülhetik a kötelező tesztelést, vagy a karantént.

A Euronews Didier Reynders, az EU igazságügyi biztos arról számolt be európai parlamenti képviselőknek, hogy

a javaslat nem csak a vakcinázás igazolásáról szól, hanem a negatív teszt és a koronavírus megbetegedésből való felépülés tanúsításáról is, és gondoskodik róla, hogy a nem vakcinázottakat ne érhesse diszkrimináció.

A zöld igazolványt június 21-re tervezik bevezetni. Eredetileg már májusban szerették volna, de ezt a határidőt nem tudják tartani.

A teljes cikket a VG.hu-n olvashatja

(Borítókép: Névre kiállított, személyes azonosító adatokat és az oltás idejét tartalmazó védettségi igazolvány. A hatósági igazolvány plasztikkártya, amely tanúsítja, hogy tulajdonosát beoltották a SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakcinával és védettnek tekinthető. (MTVA/Bizományosi: Róka László)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink