Az ukrán vezetésnek üzent a magyar miniszter

Hírek vg.hu
Amíg az ukránok nem változtatnak, a magyar kormány nem szavazza meg sem az újabb szankciókat, sem az újabb pénzügyi támogatásokat Ukrajnának – jelentette be a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter kijelentésére a forint árfolyama is azonnal reagált.

Mindaddig, amíg Ukrajna fenntartja az OTP-t a háborút finanszírozó cégek feketelistáján, a magyar kormány nem egyezik bele olyan döntésekbe, amelyek újabb pénzügyi és gazdasági terhel rónak az uniós tagállamokra, ahogyan a soron következő uniós szankciós csomagnak sem ad zöld utat – közölte Szijjártó Péter, miután helen találkozott osztrák kollégájával, Alexander Schallenberggel.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerdán mindezt annak kapcsán jelenttette be, hogy Brüsszelben napirenden van a 11. szankcióscsomag, valamint az a javaslat is, hogy az úgy nevezett európai béke keretből újabb 500 millió euró értékben vásároljanak fegyvereket Ukrajnának.

Miközben tehát újabb gazdasági és pénzügyi áldozatvállalásokat várnak el, az ukrán vezetés egyre ellenségesebb lépéseket tesz Magyarországgal szemben. Szijjártó Péter a Világgazdaság cikke szerint ezek közül kiemelte a magyar iskolák ellehetetlenítésér, az OTP háborút finanszírozó cégek közt említését, valamint felidézte az ukrán elnöknek a Barátság kőolajvezeték felrobbantását célzó kijelentését.

Mindezt egybevetve, az az érzés alakul ki az emberben, hogy ebből most már elég. A magyar emberek eddig is fizették a háború árát, most pedig azt várják el, hogy még inkább fizessék meg. Ezzel párhuzamosan pedig ilyen lépéseket tesznek. Ezért is megdöbbentő a helyzet – értékelt a magyar diplomácia vezetője.

Nehezményezte azt is, hogy Magyarországot uniós tagállamként érik ellenséges döntések és súlyos fenyegetések, de az uniós egységre érzékeny brüsszeli intézmények, beleértve az Európai bizottságot is, mintha ezúttal süketeknek bizonyulnának és próbálnak nem tudomást venni a történtekről.

A miniszter bejelentésére azonnal reagált a forint árfolyama, az euró-forint keresztárfolyam pillanatok alatt 369-ről 371 fölé került.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink