Az ukrán lakosság ötöde kerül mélyszegénységbe

Hírek Moszkovits János

A háború következtében 45,1 százalékkal zsugorodik az ukrán GDP az idén, jövőre pedig enyhe, 2,1 százalékos növekedés várható, emelte ki az unian.ua hírügynökség a Világbank kedden közzétett globális gazdasági előrejelzéséből.

A háború aláásta az ukrán ipart, tönkretette az infrastruktúrát és drasztikusan csökkentette a lakosság számát.

Az Unian azt is megjegyzi, hogy az orosz invázió és gazdasági következményei miatt az ország lakosságának a 20 százaléka a napi 5,50 dollár alatti szegénységi küszöb alá kerül, a háború előtt 2 százaléknyian éltek ilyen nyomorban.

Az orosz gazdaság a Világbank szerint 8,9 százalékkal zsugorodik 2022-ben, ami a belföldi fogyasztás és az export visszaesését tükrözi. A nyugati szankciók és a külföldi cégek tömeges elvándorlása is sújtotta az orosz gazdaságot.

A Világbank egyébként 1,2 százalékponttal 2,9 százalékra csökkentette idei globális növekedési előrejelzését kedden, és arra figyelmeztetett, hogy Oroszország ukrajnai háborúja súlyosbította a pandémia okozta károkat, így számos országnak recesszióval kell szembenéznie.

Az egész évtizedben visszafogott lesz a növekedés a beruházások világszerte tapasztalt visszafogása miatt, ugyanakkor megvan annak a kockázata, hogy az infláció tartósan magas marad, olvasható a jelentés előszavában.

Borítókép: Emilio Morenatti / MTI / AP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink