Az új típusú német szerint a nemzeti identitás nem fontos

Hírek

Ami nem sikerült Hitler Adolfnak, az sikerült a globális liberalizmusnak, megteremtette az új német embertípust. Egyik jól sikerült példánya Anton Hofreiter, a Zöldek frakcióvezetője. Emberünk ekképpen bölcselkedett a minap: a nemzetállam túlhaladott fogalom.

Nyomorult németeknek a második világháború után nem sok jutott a nemzetállamból, meg a nemzettudatból. Az együvétartozás érzését, sajátos módon, a foci élesztette újjá az NSZK-ban. A nationalelfet 1950-ig eltiltották a nemzetközi tornáktól. Ez is része volt a náci bűnök büntetésének. 1954-ben ellenben azonnal elnyerték a világbajnoki címet. (Számunkra szomorú módon, ugyanis a magyar válogatott 8-3-ra elkente a csoportkörben a fritzeket, ám a berni döntőn ők győztek ellenünk.) Jött tehát az új tudat, a siker kovácsolta focitudat. Ebben a nemzeti zászló, a címer, a himnusz, a közösen megélt győzelem lépett helyébe a fél évtizede felejtésre kárhoztatottnak.

Antonunk 1970-ben született, így pont abban a korszakban cseperedett férfivá, amikor igazolódott az angol labdarúgó, Gary Lineker örökérvényű mondása, miszerint a foci egy olyan játék, amit huszonketten játszanak kilencven percen keresztül, és mindig a németek nyernek. Mi több, Anton Münchenben látta meg a napvilágot! A hölgyek kedvéért: a Bayern München, megannyi fociértő szerint, a világ legjobb csapata.

A német focitudat 1989-ben valódi nemzettudattá nemesülhetett a berlini fal leomlásával, s Németország egyesülésével. Hogy a majd' húszesztendős Antonra e történelmi esemény miként hatott, nem tudom. Mindenesetre valami kis fénycsóva beragyoghatta globalizálódott lelkét, mivel minap úgy nyilatkozott: a német identitással nincsen problémája. Ha már egyszer német, mégis fura lenne, ha volna. Azonban hamarjában árnyalta kijelentését, mondván: Bajorországban a német identitás nem fontos, az emberek először európaiak, aztán bajorok, s csak utána németek. Mégis új embertípus ez az Anton. Ő már európai, mindnek felett. De nem ám az avítt keresztény európai, hanem az önfeladó fajta. Emberünk három esztendeje még azon picsogott, hogy tragikus méreteket öltött a jobboldali erőszak. Punkt, amikor Mutti hívó szavára kezdetét vette a muszlim invázió. Azért aggódott ez az elmehunyt, hogy baja esik a szülőföldjét elárasztó mullahoknak, mert vérmesebb honfitársai hazájuk védelmére keltek.

Új típusú német ember ő, csak hát nem übermensch, hanem untermensch.

Borítófotó: toni-hofreiter.de

Ezek is érdekelhetnek

További híreink