Az új köztársasági elnök első beszéde– Sulyok Tamás elmondta mire készül

Hírek vg.hu
Sulyok Tamás megfogalmazta mottóját: tisztességesen élni, mást nem bántani, mindenkinek megadni, ami őt illeti. A kegyelmi ügyekben teljes transzparencia jön.

Miután megválasztották köztársasági elnöknek, először tartott beszédet Sulyok Tamás, aki az Országgyűlés előtt szólalt fel – közölte a Világgazdaság.

Azzal kezdte mondanivalóját, hogy nemcsak megválasztott államfőként, hanem egyben az Alkotmánybíróság elnökeként is áll most itt, ez pedig behatárolja a lehetőségeit. „Sem nem elegáns, sem nem helyénvaló politikai beszéddel megnyilvánulni. Ez a tilalom viszont összhangban van a személyes életutammal” – fogalmazott.

Azt mondta, hogy neki megadatott, hogy dolgozhatott a végeken és a váraknál egyaránt. Ezzel arra utalt, hogy szabad ügyvédként és a legfőbb jogi hivatal, az Alkotmánybíróság élén is állt. A jogászi pálya náluk családi hagyomány, őt a jog szeretete nyomja. Mottója pedig,tisztességesen élni, mást nem bántani, mindenkinek megadni azt, ami őt illeti.

Ám arra is felhívta a figyelmet, hogy nem szakbarbárok, hiszen felesége és édesanyja sem jogász. Megköszönte a család szeretetét, a szüleinek külön is, akik most odaátról drukkolnak neki. Magyart és keresztényt faragtak belőle. Külön köszönetet mondott a feleségének, Zsuzsának, aki ötven éve áll mellette.

Nélküle nem lehetnék az, aki vagyok – közölte, mire a parlamenti patkóban vastaps tört ki. De megköszönte gyermekeinek és unokáinak a feltétel nélküli szeretetet, ők adják végső soron az élete értelmét.

 

Mire készül Magyarország új köztársasági elnöke?

Sulyok Tamás rátért arra, hogyan tekint a rá váró feladatra. Leszögezte, hogy az állam garanciális szabályokkal szorítja keretek közé a működését, és minden hatalom csak a jog kereti között értelmezhető. Mint rávilágított, a jog értékeket hordoz, és ezeknek az egymással szembeni kiegyenlítése a lényeg. Ez szép és nemes feladat, azonban egyben kihívás is. Kijelentette, hogy a jog értékei különböznek a politikaiaktól, mert az előbbiek pontosan meghatározottak, az utóbbiaknál viszont ez vita tárgya.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetnek

További híreink