Az ügyészséghez fordult az Állami Számvevőszék a Jobbik miatt

Hírek
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) álláspontja szerint a Jobbik akadályozza a párt gazdálkodásának ellenőrzését - közölte a szervezet kedden az MTI-vel. 

A közlemény szerint az ÁSZ a július 10-én nyilvánosságra hozott, második félévi ellenőrzési terve alapján augusztus 10-én kezdte meg a Jobbik gazdálkodása törvényességének ellenőrzését, ám a párt a számvevőszék többszöri megkeresése ellenére sem tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének. 

Az ÁSZ felidézte: augusztus 10-én küldtek tájékoztatást a Jobbik Magyarországért Mozgalom részére arról, hogy kezdje meg a felkészülést az ellenőrzésre, majd tájékoztatták a pártot az ellenőrzés megindításáról. Ezekben az értesítésekben minden esetben tájékoztatták a Jobbikot az adatszolgáltatás teljesítésének rendjéről, valamint arról, hogy mi a lehetséges jogkövetkezménye annak, ha az adatszolgáltatást elmulasztják. 

Mivel a párt az adatszolgáltatásnak nem tett eleget, az ÁSZ október 3-án értesítette az ügyészséget. 

Az ÁSZ megjegyezte, hogy mivel a számvevőszék nem hatóság, nem rendelkezik nyomozati és szankcionálási jogkörrel, ezért az ellenőrzések során csupán kezdeményezheti a jogkövetkezmények érvényesítésére vonatkozó eljárást. 

A számvevőszék "megdöbbenéssel tapasztalta, hogy a párt – az elmúlt hetekben a sajtóban közöltekkel ellentétben – a gazdálkodása törvényességének ellenőrzésében nem működik együtt a számvevőszékkel a jogszabályi keretek szerint, ezáltal nem biztosítja az átláthatóságot és elszámoltathatóságot a gazdálkodásában".

Borítókép: MTI
 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink