Az RMDSZ elindította a Minority SafePack polgári kezdeményezés online aláírási kampányát

Hírek
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hétfőn egy sajtótájékoztató keretében elindította a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés online aláírási kampányát. 

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke a sajtótájékoztatón a szövetség által létrehozott jogaink.eu internetes felületet ajánlotta az erdélyi magyaroknak. A portál a többi közt abban is segítséget nyújt az aláíróknak, hogy megtalálják lakcímük postai irányítószámát. 

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Csíkszeredából kivetítőn kapcsolódott be a sajtótájékoztatóba, és az újságírók jelenlétében töltötte ki mintegy három perc alatt az online aláírási ívet. A politikus elmondta: az RMDSZ 250 ezer romániai aláírás összegyűjtését vállalta. "Meg kell győznünk az EU-t, hogy semmit nem akarunk elvenni másoktól, azt a kultúrát akarjuk megőrizni, amit az EU is értéknek tekint" – jelentette ki a politikus.

Porcsalmi Bálint elmondta, arra biztatják az erdélyi magyarokat, hogy online írják alá a polgári kezdeményezést. Úgy vélik ugyanis, hogy ez az aláírási mód jobban népszerűsíthető az internetes felületeken. Az aláírásra készített honlap arra is lehetőséget biztosít, hogy az aláírók megosszák az aláírásukat visszaigazoló képernyőfotót a közösségi hálón. Az ügyvezető elnök hozzátette: az RMDSZ szeptemberben elindítja a papír alapú aláírásgyűjtést is azok számára, akik az interneten még nem írták alá a kezdeményezést. Ugyanakkor figyelmeztette az aláírókat, hogy az aláírásokat a román állam intézményei ellenőrzik, és kizárják azokat az aláírókat, akik mind papíron, mind pedig az interneten aláírtak. Azt is kérte, hogy a kettős állampolgársággal rendelkező erdélyi magyarok csak az egyik állampolgárságuk alapján támogassák a kezdeményezést. 

Porcsalmi az MTI kérdésére kijelentette: a romániai kampány során a szabad anyanyelv- és szimbólumhasználatot, a regionális politika kisebbségi vonatkozásait és a televíziós közvetítések korlátozásainak a megszüntetését helyezik a középpontba. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, májusban Kolozsváron tartotta 62. kongresszusát a FUEN, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, az őshonos etnikai közösségek ernyőszervezete, a kisebbségek identitásának, nyelvi és kulturális jogainak elkötelezett védelmezője. A szervezet négy éve az Európai Bizottsághoz fordult a Minority SafePacknek nevezett kisebbségvédelmi projektjével, tulajdonképpen jóváhagyást kért, hogy elindíthassa az egymillió európai aláírást feltételező polgári kezdeményezését, amely arra kötelezné az Európai Uniót, hogy alkosson normát az őshonos etnikumok védelmére.  Az EU-nak akkor kell foglalkoznia a kezdeményezéssel, ha az egymillió aláírást 2018. március 4-ig sikerül összegyűjteni. 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink