Az OTP Ökotrend Alap néven új zöld alapot indított

Hírek Tóth Balázs
A mostani bizonytalan gazdasági helyzetben felértékelődött a megtakarítások szerepe, így a lakosság egyre tudatosabban keresi az egyszerű, átlátható befektetési lehetőségeket. Ezt igazolják az OTP Bank idei első féléves tapasztalatai is. Éppen ezért szeptembertől az OTP Ökotrend Alap néven új zöld célokat követő alapot indított.

Az elmúlt időszak váratlan eseményei sokak figyelmét ráirányították a megtakarítások fontosságára. Az OTP Bank 2022-es Öngondoskodási Index kutatásának eredményei azt mutatták, hogy a bankszámlával rendelkező lakosság egyre tudatosabb a pénzügyeit és megtakarításait illetően. A megkérdezettek 63 százaléka szerint fontos megtakarítást félre tenni a nehéz gazdasági helyzet ellenére is. A megkérdezettek 52 százaléka készít pénzügyi tervet a várható bevételekről és kiadásokról a következő hónapra, 29 százalék pedig hosszabb távra, a következő évre is előre gondolkodik. Bár az a tévhit még mindig sokakban él, hogy túl kicsi összegeket nem érdemes félretenni, az OTP Bank első féléves tapasztalatai azt igazolják, a lakosság körében egyre inkább felértékelődnek az olyan egyszerű, átlátható befektetési lehetőségek, amelyekkel akár pár száz forintot is félre lehet tenni. Ilyen például a hitelintézet által júliusban indított Persely is, amely a kisösszegű megtakarítások kezelésére szolgáló digitális szolgáltatás.

Az OTP internet- és mobilbankban elérhető Persely funkció hamar népszerűvé vált, mostanáig több mint 65 ezren nyitottak ilyen számlát. A Persely segítségével az ügyfelek egészen kis összegeket, akár egy kávé árát is félre tudják tenni, melyekhez különböző célokat is rendelhetnek” – ismertette az új szolgáltatást és annak eredményeit Fabriczki Rita, az OTP Bank Megtakarítási termék- és szolgáltatás menedzsment területének vezetőjét. „A Persellyel ösztönözni tudjuk ügyfeleinket a kis összegű rendszeres megtakarításokra, hiszen a digitálisan aktív, megtakarítási „életútjuk” elején járó, ezen a területen még kevésbé tapasztalt ügyfeleknek is tudunk segíteni abban, hogy tudatosabban kezeljék kis összegű megtakarításaikat” – tette hozzá.

A Persely népszerűségének köszönhetően a funkció továbbfejlesztése várható, valamint új, megtakarításokat érintő internet- és mobilbankban elérhető funkciók folyamatos bővülését tervezi a bank. A hosszú távú pénzügyi gondolkodásnak egyre inkább a Tartós Befektetési Számlák (TBSZ) is a részét képezik. A Tartós Befektetési Számlával 3 év után adókedvezmény, 5 év után adómentesség érhető el. „Az OTP Bank tavalyi és idei TBSZ számlanyitásait tekintve látjuk, hogy nő az érdeklődés a személyi jövedelemadó- és szocho mentességet nyújtó konstrukció iránt, emiatt számos, kifejezetten TBSZ-re alkalmas terméket kínál az OTP Bank, mint például a szeptember 11-től október 27-ig jegyezhető OTP Ökotrend Alapot.” – mondta el Fabriczki Rita. „Magyarországon ez az első olyan tőke- és hozamvédett alap, amelynek célja a környezeti és társadalmi jellemzők előmozdítása” – mondta Gáti László, az OTP Alapkezelő, marketing-és kommunikációs igazgatója. Gáti László azt is kifejtette, hogy az OTP Ökotrend Alap a befektetett tőke védelme és rögzített hozam mellett olyan vállalatok részvényeinek teljesítményéből profitálhatnak az ügyfelek, amelyek a zöld átmenet, azaz a fosszilis energiahordozókról a megújuló energiára való átállás iparágaiba fektetik a pénzösszegeket.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetnek

További híreink