OTP: eddig 45 milliárdos mínuszt hozott a moratórium

Hírek Figyelo.hu

Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató helyettese péntek reggel tartott sajtótájékoztatót a bankcsoport harmadik negyedéves eredményeiről. Némileg magasabbak voltak a kockázati költségek, mint a második negyedévben, de a fundamentumok továbbra is erősek. A moratórium miatt elszámoltak a harmadik negyedévben egy 9,2 milliárd forintos egyszeri veszteséget – emelte ki a VG cikke.

Eddig az intézkedés bevezetésétől annak hatása adózás előtt több mint 45 milliárd forint veszteség volt az OTP Bank számára.

A kockázati költségekről elmondta, hogy nem a harmadik negyedévi adat tekinthető magasnak (25 milliárd forint), hanem a 2. negyedévi volt inkább alacsony. Összességében a működési eredmény alakulása mutatja meg legjobban a fundamentumokat, ezen a soron pedig 20 százalékos volt az év/év alapú növekedés.

Erős növekedést jelez, hogy

a teljesítő hitelportfólió a második negyedévhez képest csoportszinten 4, a magyar anyabankban pedig 5 százalékkal növekedett.

Különösen dinamikus teljesítmény látható az orosz, ukrán és román leánybankoknál is.

Az első 9 hónapban csoportszinten 11 százalékos volt a hitelállomány emelkedése (az OTP Bankban pedig 15 százalékos). Itthon a fogyasztási hitelek nőttek kifejezetten dinamikusan, 25 százalékkal, emellett pedig a Babaváró és a támogatott lakáshitelek járultak hozzá nagyban a növekedéshez.

A teljes hitelállomány 4,2 százaléka, azaz 224 milliárd forintnyi hitel maradt a moratóriumban, a november 1-i állapot szerint. A lakossági arány 6,8 százalék, a lakossági pedig 1 százalék, számszerűsítve 202 és 22 milliárd forint.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója (b) és Bencsik László vezérigazgató-helyettes az OTP csoport egy korábbi sajtóbeszélgetésén
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Ebben a negyedévben a Babaváró hitelből közel 60 milliárd forintnyit folyósítottak, piaci részesedésük e termékre vonatkozóan 42 százalék.

Kérdés érkezett a Commerzbank hazai leánybankjának esetleges átvilágításáról, de ezt a feltételezést nem kommentálta Bencsik László.

A KMRP (különleges munkavállalói részvényprogram) szervezetek működtetésében az OTP Bank csak közvetetten érintett, így nem tud a nevükben nyilatkozni, arról hogy a két, a bank munkavállalói által létrehozott szervezet csatlakozna-e a jegybank Növekedési Kötvényprogramjához

– mondta a gazdasági lapnak Bencsik László.

A kötelező oltás kérdésében még nem döntöttek

– válaszolta Bencsik, újságírói kérdésre.

A tőzsdén az OTP részvényekkel péntek délelőtt 19 350 forint körüli áron kereskednek, kicsivel a csütörtöki záróár alatt.

Varga Mihály: a magyar gazdaság válságállónak bizonyult

(Borítókép: MTI/Balogh Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink