Az OTP miatt vitázott a magyar és a német külügyminiszter

Hírek vg.hu
Összezörrent a német és a magyar külügyminiszter Brüsszelben. Sajtóértesülések szerint a vita az orosz–ukrán háború kapcsán alakult ki, a gyújtópont pedig az OTP lehetett.

A magyar és a német külügyminiszter között parázs vita bontakozott ki hétfőn sajtóértesülések szerint. A két ország külügyminiszterei egy brüsszeli találkozó keretében, az orosz–ukrán háború kapcsán kerültek ellentétes álláspontra. Az ügy egyik kulcsszereplője a legnagyobb magyar bank, az OTP – írt meg a Politico cikkére hivatkozva a Világgazdaság.

A vita amiatt robbant ki, hogy Magyarország addig nem hajlandó jóváhagyni az Európai Unió által nyújtandó katonai segélyeket Ukrajnának, ameddig a kijevi vezetés nem veszi le az OTP-t a háborút szponzoráló vállalatok listájáról, ahova Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynöksége május 4-én tette fel.

A Politico forrásai szerint a vita nemcsak a katonai segélyeket késlelteti, hanem az újabb Oroszország elleni szankciós csomagot is. Annalena Baerbock német külügyminiszter szerint az OTP elismeri az oroszok által megszállt luhanszki és donyecki területeket – ami ellentétes lenne a nemzetközi joggal –, valamint hitelkeretet nyújtott orosz katonáknak.

Magyarország visszautasította a vádakat, amelyeket a bank is cáfolt. Az OTP hozzátette, hogy nyilvános kommunikációjában már többször is kifejezte, hogy Ukrajna mellett állnak.

Nem Németország az egyetlen, amely ellenérzését fejezte ki a magyar állásponttal szemben. Más országok, így Svédország és Észtország külügyminiszterei is nyomást gyakoroltak Szijjártó Péterre a találkozó során. A tárcavezetők azzal érveltek, hogy az uniónak nem szabad halogatnia a további szankciókat, és az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt sem. Az egyeztetésen több résztvevő is értetlenségének adott hangot, hogy Magyarország miért ragaszkodik ennyire ahhoz, hogy az OTP lekerüljön az ukrán listáról, mivel annak az összeállításnak semmilyen jogi következményei nincsenek.

A külügyminiszteri tanácskozást követően Josep Borrell ígéretet tett arra, hogy az EU hamarosan túl fog jutni a nézeteltéréseken, és megoldást talál.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink