Az ország egész területén igényelhető a CSOK Plusz

Hírek MTI
Az akár 50 millió forintos, maximum 3 százalékos kamatú, államilag támogatott hitel, a CSOK Plusz az ország egész területén elérhető. Az új otthonteremtési program kedvezményes hitelkonstrukciója január elsejétől igényelhető.

A CSOK Plusz-t a bővülő családok tudják igénybe venni, amelyek további gyermeket vállalnak – mondta Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára hétfő reggel. Kiemelte: a hitel összege a meglévő, illetve a vállalt gyermekek számától függően változik: 15, 30 vagy 50 millió forintot vehetnek igénybe az első közös otthon megszerzésére, nagyobb ingatlanba költözésre vagy a meglévő bővítésére.

A támogatási forma az anya 41 éves kora betöltéséig igényelhető, de két évig az ennél idősebb édesanyák is igényelhetik, ha igazolják a 12 hetes várandósságot. Az államtitkár közölte azt is, az első közös otthon megszerzésénél maximum 80 millió forintig vásárolható ingatlan, nagyobb ingatlanba költözésnél 150 millió forint az értékhatár, a konstrukció mindkét esetben illetékmentes.

Szólt arról, hogy

a babaváró hitel összege is emelkedik.

Ennél 30 év lesz a korhatár, de itt is lesz egyéves moratórium: 2024. december 31-ig a 41 éves édesanyák is igényelhetik, ha a 12 hetes várandósságot igazolják. A szintén államilag támogatott hitel összege legfeljebb 11 millió, és három hónap múlva szabad felhasználásúvá válik. Hornung Ágnes beszélt az úgynevezett falusi CSOK-ról is, amely

az 5000 lakosúnál kisebb településeken igényelhető, és kombinálható a CSOK Plusszal.

Példaként elmondta: ha egy család 5 ezer fő alatti településen további gyermeket vállal, és háromgyermekessé válik, kaphat 15 millió forint falusi csokot vissza nem térítendő támogatásként, egy maximum 50 millió forintos államilag támogatott hitelt a csok plusz keretén belül, azaz a babaváró hitellel együtt összesen 76 millió forintos állami támogatást tud igényelni. Hornung Ágnes felhívta a figyelmet arra, hogy a csalad.hu oldalon találhatók a támogatások részletes tudnivalói.

Ismertette, hogy a testi, lelki, szellemi egészség elemével bővül a családtámogatási rendszer. Elmondta, ez sok intézkedést foglal magában, jelenleg is dolgoznak a részleteken. Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című hétfői műsorában közölte: 2015-ben indult el a CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény), és óriási eredményeket ért el, több mint 230 ezer család igényelte, vagyis minden ötödik lakástranzakciót ezzel a segítséggel valósították meg Magyarországon. Hozzátette, változik a gazdasági helyzet, a korábbi állami támogatási összegek inflálódtak, ezért vezetik be a CSOK Plusz-t.

Fotó: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink