Az orr alá húzott maszkhasználatot is büntetik

Hírek figyelo.hu

Péntektől szigorúbb maszkviselési szabályok léptek életbe Budapesten a koronavírus-járvány második hulláma miatt, a maszkviselési kötelezettség megsértőire 15 ezer forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak.

A Fővárosi Közgyűlés hétfőn döntött arról, hogy

  • a taxik, tömegközlekedési járatok,
  • boltok, bevásárlóközpontok, piacok mellett,
  • a mozikban és színházakban, hangversenyen és cirkuszi előadáson, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben,
  • illetve a társasházi közgyűléseken is kötelező az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata.

Ha ezekben az intézményekben és helyszíneken valaki nem megfelelően vagy egyáltalán nem visel maszkot, akkor 8 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy 15 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

Helyszíni bírságot akkor szabhatnak ki, ha az érintett felhívásra sem tartja be a maszkviselési szabályokat. A rendelet kivételként határozza meg az említett helyeken való étel- és italfogyasztást, továbbá a maszkviselési kötelezettség az előadókra nem vonatkozik.

A fővárosi önkormányzat már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a nem megfelelő maszkviselés, vagyis például az orr szabadon hagyása is a szabályok megszegésének minősül. Ha tartósan visszaesik az új fertőzöttek száma, akkor a maszkviselési kötelezettséget felfüggesztik.

Borítókép: Védőmaszkos ultraortodox utas egy jeruzsálemi tömegközlekedési járművön 2020. szeptember 16-án. A koronavírus-járvány miatt két nappal később egész Izraelben országos zárlat lép érvénybe, amely három hétig tart. Ez az őszi zsidó ünnepek időszaka, amely a szeptember 18-án kezdődő zsidó új évtől a sátoros ünnepeket lezáró Szimchat Tóra ünnepig tart. (MTI/EPA/Atef Szafadi)