Az Oroszország elleni szankciók román áldozatai

Hírek Moszkovits János

Nem kapta meg a februári bérét a TMK Artrom Rt. acélcsőgyártó cég resicabányai és slatinai üzemének mintegy 2400 dolgozója, mert a román hatóságok zárolták a társaság bankszámláit – közölte az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség, Krassó-Szörény megyei vezetője, Marian Apostol.

A kohászati vállalat irányítója és közvetett tulajdonosa, Dmitrij Pumpianszkij az orosz elnök, Vlagyimir Putyin közvetlen köréhez tartozó oligarchák egyike, akik ellen az Európai Unió szankciókat léptetett életbe.

A szakszervezet bejelentette, ha péntek délig nem kapják meg a járandóságukat, tüntetést indítanak, és Bukarestben is tiltakozni fognak.

Marian Apostol a caon.ro resicabányai hírportálnak elmondta, az orosz milliárdos március 3-án lemondott a TMK Artrom igazgatótanácsi tagságáról, és a cégcsoport orosz tulajdonosai eladták a részvényeiket egy ciprusi cégnek, amelyre nem vonatkoznak a korlátozások. Ráadásul az EU a szankciókat március 10-én rendelte el, amikor már a cég ciprusi tulajdonban volt, ezért törvényellenes a bankszámlák befagyasztása.

A bukaresti kabinet kormányrendeletben tervezi megoldani a helyzetet, és egyelőre kényszerszabadságra küldené a dolgozókat, állítja a szakszervezeti vezető, aki szerint számos más megoldási lehetőséget is figyelembe kellene venni az ágazat megtartása érdekében. A jogi helyzet tisztázásáig jó megoldás lenne például, állítja az Alfa Kartell helyi vezetője, ha vállalat az energiaigényes cég nyereségét a zöld átállás jegyében technológiafejlesztésre fordítanák. Korábban Adrian Popescu, a TMK Artrom vezérigazgatója is reményét fejezte ki, hogy a cég nem lesz a szankciók ártatlan áldozata, főleg, hogy fennállása óta egy lejnyi osztalékot sem utalt át Oroszországba – emlékeztet a maszol.ro erdélyi portál.

(Borítókép: TMKgroup, Flickr)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink