Az orosz energiaembargó veszélyeire figyelmeztet az amerikai pénzügyminiszter

Hírek D. GY.
Janet Yellen szerint, ha Európa teljes embargót vezet be az orosz energiahordozókra, annak a világgazdasági növekedés látja a kárát. A befagyasztott orosz devizatartalék egy részét Ukrajnának adnák az újjáépítési költségek fedezésére. 

Óvatosságra” intett tegnap Washingtonban Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a teljes orosz energiaembargóval kapcsolatban. “Világos, hogy Európának középtávon függetlenednie kell az orosz energiahordozóktól, viszont nagyon óvatosnak kell lenni a teljes tiltással

– fogalmazott. Yellen szerint egy azonnali embargó “egyértelműen megnövelné a globális olajárakat és romboló hatással lenne Európára és a világ többi részére”. Hozzátette továbbá, hogy az embargónak nem lenne vészesen negatív hatása az orosz gazdaságra, hiszen a megnövekedő világpiaci árakból Moszkva profitálna.

A nyugati szövetségeseknek Jellen szerint arra kell koncentrálnia, hogy csökkentsék az energiafüggőséget, de elkerülve azt, hogy a hirtelen megugró árak visszavessék a globális gazdasági növekedést. Az Egyesült Államok már korábban közölte, hogy teljes tiltást vezet be az orosz energiahordozókra. Számukra azonban ennek sokkal kisebb a tétje, mint Európa számára, lévén ha akarják simán tudnak önellátóak lenni. Washington az európai energiafüggés oldására cseppfolyós földgáz exportjának növelését ígérte az öreg kontinens felé. Ez azonban önmagában édeskevés, mindössze 15 milliárd köbméter körüli, messze nem pótolja az orosz földgáz még csak felét sem.

Az amerikai pénzügyminiszter közölte azt is, hogy további 500 millió dollár értékű gazdasági segélycsomagot állítottak össze Ukrajna számára. Washingtonnak szándékában áll az is, hogy az orosz jegybanktól elkonfiskált 300 milliárd dollár értékű jegybanki tartalék egy részét a háború utáni újjáépítésre adja oda Kijevnek. Ehhez persze nyilvánvalóan az amerikai törvényhozás döntése szükséges.

(Borítókép: SAUL LOEB, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink