Az öröm művészete

Hírek
Május 10-től június 11-ig látogatható a pesterzsébeti Gaál Imre Galériában rendezett 48. Tavaszi Tárlat. A kiállítás áttekintést kínál a kortárs képzőművészet neves alkotóinak legújabb munkáiból. A megnyitón Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke leszögezte: a Gaál Imre Galériában színvonal alatti kiállítást sohasem rendeztek.

Az MMA elnöke Freund Tamás, Széchenyi-díjas neurobiológus gondolatait idézte, melyek szerint: az öröm az az emberi tulajdonság, amelyik orvos és gyógyszer nélkül fenntartja az embert magát. A kortárs művészetekben az öröm forrása csökkenőben van, mintha lemondana az örömokozásról, átvéve a világ sötétségét, agresszivitását. Szerencsére a hazai művészet jobban áll örömokozás tekintetében.

Fekete György szerint a Tavaszi Tárlat anyagát végignézve kitűnik az alkotások emberközpontúsága, agresszív munka pedig nem szerepel a falakon.

– Az európai művészet éllovasa Magyarország – mutatott rá a Művészeti Akadémia elnöke. – Az egymillió kilencszázezres Budapestnek kétszer annyi a zenekara, mint a világ bármely másik kétmilliós városának. Budapesten kétszer annyi a színház, mint a többi fővárosban, Magyarországon tízmillió emberhez képest kétszer annyian énekelnek kórusban, mint a rangsorban utánunk következő országban.

Fekete György a Nobel-díjas német fizikus, a kvantummechanika egyik alapítója, Werner Heisenberg gondolatait hívta segítségül beszéde végén: a tudomány dolga az, hogy a végeláthatatlan és befoghatatlan méretű mindenségből a létezőt megtalálja, a művészet lényege, hogy hozza létre a sohasem voltat!

– Itt – utalt a kiállításra – születtek és születnek olyan dolgok, amelyek sohasem voltak.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink