Az öngondoskodók látnak valamit a tőzsdében

Hírek Figyelo.hu
Az amerikai és a magyar tőzsde remeklése láttán a pénztári tagok is szívesebben kockáztatnak.

Nagyot szólt tavaly és a nyugdíjpénztári szektor magasan legjobbja volt az Aegon MegaTrend nevű portfóliója, idén azonban nagy hajrá kellene a 2020-as, nettó 26 százalékos hozam megismétléséhez, az év elejétől tegnapig 4,5 százalékkal nőtt a portfólió árfolyama. Így a MegaTrend jóeséllyel nem múlja felül a hazai vagy a vezető amerikai indexeket, de keresett maradt a kockázatot vállaló öngondoskodók körében.

Palkó Mónika, az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója a VG-nek elmondta, a második negyedévben (2020-ról 2021-re) történt átrendeződés az ügyfélállomány tekintetében a MegaTrend alapba, ahova többen átváltottak a tavalyi magas hozameredmény láttán. Hozzátette, a pénztártagjak túlnyomó része megfontoltabb befektető,

és inkább a közepes kockázatú portfólióban helyezik el megtakarításaikat.

Az Aegon Biztosító életbiztosítási üzletágvezetője, Lipták Mónika annyiban egészítette ki, hogy az életbiztosítási állományokban viszont nem tapasztaltak átrendeződést. Ennek az a magyarázata, hogy az életbiztosítások jellemzően hosszú távú megtakarítások, egy-egy piaci esemény hatására kevéssé mozdul a portfólió.

Azt is érdemes figyelembe venni – jelezték az Aegon szakértői –

hogy az ügyfelek kockázatvállalási képességét a szerződéskötéskori igényfelmérés során meghatározzák és számukra ennek megfelelő befektetési eszközalapok érhetők el.

A kevéssé kockázatvállaló ügyfelek jellemzően a piaci mozgások hatására sem váltanak kockázatosabb portfóliókba – mondta Lipták Mónika. A portfólióváltás az Aegonnál online módon ingyenes, papíralapon benyújtva jár költségekkel. A félév végén az önkéntes nyugdíjpénztári tagok 60 százaléka a Kiegyensúlyozott alapban volt, míg a magas kockázatú portfóliókban az ügyfelek ötöde található.

A Generali Alapkezelőtől azt a választ kapta VG, hogy az utóbbi időben az ő ügyfeleik is preferálják a részvény típusú eszközalapokat. Köztük kiemelten keresettek a tematikus portfóliók, például amelyek a luxus, a napi fogyasztási cikkek és a diszkrecionális szektor vállalatainak részvényeiből épül fel.

A portfólióváltás a Generali ügyfeleknek évi két esetben ingyenes.

Idén a kockázatos nyugdíjpénztári portfóliók közül kiemelkedik az Allianz Hungária Önkéntes Nyugdíjpénztár Kockázatvállaló nevű portfóliója, amelynek árfolyama idén 17,2 százalékkal nőtt, megközelítve a 22-22 százalékkal emelkedő BUX és S&P 500 indexeket.

A 2019 évi záró adatokhoz képest történt némi elmozdulás az Allianznál is,

a Kockázatvállaló és a Növekedési portfóliók együttes részaránya 14,29-ről 17,5 százalékra nőtt az elmúlt másfél évben,

vagyis amióta a tőzsdék érdemi korrekció nélkül emelkednek.

Az Allianztól azt a választ kapta a lap, hogy az új pénztártagok idén is a Kiegyensúlyozott portfóliót választják legnagyobb számban, azonban megközelítőleg 20 százalékkal kevesebben döntöttek a kockázatokat kerülő portfóliók mellett, mint korábban (2019-ben). Tehát az Allianz új belépői is a magasabb kockázatú portfóliókban kezdtek el gondolkodni, és ennek megfelelően hozták meg döntéseiket.

Részvényekbe áramlik a lakossági vagyon

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink