Az NMHH megbüntette az RTL Klubot, a Klubrádióval nem volt gond

Hírek Figyelő.hu
Bejelentés alapján vizsgálták a Klubrádió és Life TV műsorait, illetve kihirdették a vidéki rádiós pályázatokat.

A jogszabályoknak nem megfelelő termékmegjelenítés miatt 215 ezer forintos bírságot szabott ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén az RTL Klub szolgáltatójára. A testület véglegesítette egy hevesi és egy miskolci rádiós frekvencia pályázati felhívásait is kereskedelmi jellegű használatra – olvasható az NMHH közleményében.

Az RTL Klub Édesítő című műsorában több, a műsort támogató cég termékeinek és szolgáltatásainak megvásárlására ösztönözte a nézőket azok részletes bemutatásával.

A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

Bejelentés alapján vizsgálták a Klubrádió Ötös című műsorának egyik adását, amelyben Para-Kovács Imre műsorvezető egy kutatóval beszélgetett az evolúcióról.

A bejelentő szerint a műsorvezető gyűlöletkeltő megjegyzéseket tett a keresztényekre, amikor az egyedfejlődésről szóló beszélgetés közben néhány közbevetésében megkérdőjelezte a teremtéstörténet szó szerinti értelmezését.

A testület megállapította, hogy a vizsgált műsorszámban ugyan megjelentek a kereszténységre és a bibliai teremtéstörténetre vonatkozó megjegyzések, azonban ezek az evolúció témájához kapcsolódtak és nem szítottak a keresztény közösséggel vagy annak bármely tagjával szemben gyűlöletet vagy ellenséges indulatokat.

A hatóság vizsgálta a Life TV csatorna Nyugi! Köztünk marad… című műsorának január 12-ei két adását is, szintén bejelentés alapján.

A bejelentő kifogásolta a műsorszámok 12-es korhatári besorolását és az este 9 óra előtti sugárzását, mivel a beszélgetős műsorokban az egyéjszakás kalandok és a szexuális zaklatás témái is felmerültek.

A testület megállapította, hogy a kifogásolt műsorok nem hordoztak a 12-es korhatári kategória szempontjából ártalmas tartalmakat és feldolgozásmódjuk sem indokolta a kategóriánál magasabb besorolást, így nem indított eljárást. A témák kifejtése megfelelő volt, az ott elhangzottak a meghívott vendégek magánvéleményét jelenítették meg, amelyet a műsorvezető megfelelően ellenpontozott.

A grémium véglegesítette és honlapján pénteken teszi közzé a Heves 93,7 MHz helyi és a Miskolc 96,3 MHz körzeti rádiós frekvenciák pályázati felhívásait kereskedelmi jellegű használatra. Az ajánlatokat március 9-én, illetve 18-án lehet majd benyújtani.

.

Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink