Az nem igazságos, ha a TASZ pereket veszít?

Hírek
Közleményben fogalmazta meg a szólásszabadság iránti aggodalmát a TASZ, ugyanis az Alkotmánybíróság nem érti, hogy a szólásszabadságot úgy kell értelmezni, ahogy ők. Sajátosan. 

Történt ugyanis, hogy a TASZ ügyvédei első- és másodfokon is pert vesztettek. Ügyfelük a Facebookon valótlanságot posztolt a tatai önkörmányzat ingatlaneladásairól, mire az önkormányzat beperelte az asszonyt jóhírnév megsértése miatt. A TASZ ugrott is az ügyre, de elbukták a pert első és másodfokon is, ezért az Alkotmánybírósághoz fordultak. Hogy ott is elbukjanak.

Foglaljuk össze: amit megosztott a közösségi oldalon a TASZ ügyfele, abban a formában nem volt igaz, hamis állítások voltak benne, ezért megsértette az önkormányzat jó hírnevét. 

Nagyon figyeljünk a TASZ ügyvédeinek az érvelésére, sokat fogunk tanulni, íme:

„Talán nem nehéz belátnunk, hogy egy interneten véleményt nyilvánító átlagembertől túlzó elvárni, hogy egy véleményével egyező írás minden részletének igazságtartalmát ellenőrizze. Még ennél is irreálisabb azt várni, hogy mindezt később a bíróságon is képes legyen igazolni.”

Hogy is van ez, mit kell itt nekünk belátnunk?  Azt, hogy ésszel kellene posztolgatni, a szavainkat meg kellene válogatni, és ha nem vagyunk a kellő információk birtokában, akkor utánanézünk, és nem vádolunk meg senkit, mert esetleg beperelnek ezért. De ez a jogvédők szerint nem elvárható épelméjű felnőttektől. 

Nem árt tennünk egy rövid kitérőt a régmúltba révedve, ugyanis volt idő, amikor az adott szó szent volt, pecsét. Ma már ezen csak nevetünk. Sok esetben egy egy írásbeli szerződés sem garancia semmire, csak kell egy jó ügyvéd. A véleménynyilvánítás szabad, a Facebookon tömegek eresztik ki a gőzt nemtelen gyalázkodással, alaptalan rágalmazással. Hogy jó-e ez, azt mindenki maga döntse el.

De térjünk vissza a konkrét esethez, ugyanis nem máson, mint a szólásszabadságon aggódnak a Soros György által pénzelt liberális jogvédők. Szerintük túlzás elvárni az állampolgároktól, hogy az interneten ésszel posztoljanak.

Lássuk meg, milyen világ bontakozik ki emögött a szemlélet mögött. A hamis vagy ellenőrizetlen információkkal való vádaskodás az belefér a szólásszabadságba, de Kocsis Mátét, Józsefváros polgármesterét beperelheti a Helsinki Bizottság, amiért a valóságot merészelte tényszerűen közölni a migránsok piszkításáról a VIII. kerületben. Neki bocsánatot kellene kérnie a tények leírása miatt, a tatai önkormányzatnak el kell viselni, hogy hazug vádakkal illessék.

Hogy is van ez?

Most sincs másról szól, mint a szokásos liberális kettős mércéről, arról, hogy mindig ők akarják megszabni, mi a keret, hol a határ, és hogy kell ezt értelmezni. Ahogy kényük és kedvük diktálja, a jog ez esetben másodlagos.

De szerencsére az Alkotmánybíróság jól működött mint fék és ellensúly, mert úgy fest, időnként a jogvédőktől kell megvédeni a társadalmat. Jó kis paradoxon, mi?! 

Borítókép: Kapronczay Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvezető igazgatója, MTI/Marjai János

Ezek is érdekelhetnek

További híreink