Az MNB körlevélben üzent a bankoknak

Hírek Figyelő
A Magyar Nemzeti Bank kikényszeríti a bankoktól a csomagárazást – ol­vasható a jegybank új körlevelében. Az MNB 330 pontos javaslatcsomagja a tranzakciós illetékben látja az azonnali fizetés elterjedésének fő akadályát.

Vezetői körlevélben hívta fel a hazai pénzintézetek figyelmét Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti alelnöke arra, hogy a jegybank megítélése szerint a pénzforgalom területén végbement digitális fejlődés és a 2020. március 2. napján élesedő azonnali fizetési rendszer (afr) tükrében a hazai hitelintézetek által alkalmazott, tranzakcióalapú pénzforgalmi díjstruktúra kedvezőtlen az elektronikus fizetési módok magyarországi elterjedése szempontjából – írja keddi számában a Világgazdaság.

Épp ezért az MNB elvárja, hogy a bankok – az ügyfél fizetési szokásait is figyelembe véve – csomagáras lehetőséget ajánljanak fel ügyfeleiknek.

Amennyiben az MNB részéről azt tapasztaljuk, hogy a hazai bankok rövid időn belül továbbra sem reagálnak érdemben az MNB által megfogalmazott elvárásokra, és fenntartják jelenlegi árazásukat, akkor az MNB minden rendelkezésére álló eszközzel be fog avatkozni egy, a hazai pénzforgalom fejlődését jobban támogató banki árazás kikényszerítése érdekében – egyértelműsíti a jegybanki alelnök.

A kemény üzenet annak fényében meglepő, hogy a jegybank 330 pontos versenyképességi programja még egyértelműsítette: a banki csomagárazás bevezetése előtt az egyik legnagyobb akadály az, hogy az átutalások után a bankoknak tranzakciós illetéket kell fizetniük – írja a lap.

A program 27. javaslata szerint „a készpénzzel és bankkártyával versenyképes lakossági átutalásokat érintő banki árazás kialakítását nagymértékben támogathatja a lakossági átutalásokhoz kapcsolódó pénzügyi tranzakciós illeték teljes eltörlése”.

.

Borítókép PuzzlePix Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink