Az ISIS a megsemmisülés küszöbén van, Európa mégsem dőlhet hátra

Hírek
A szíriai hadsereg már a területek 85 százalékát visszafoglalta az Iszlám Államtól, de jobban járunk, ha az ISIS-t nem csak egy meghódított terület felett uralkodó hadseregként kezeljük. A pénteki londoni terrortámadás kapcsán Donáld Trump felhívta a figyelmet arra, hogy a terroristák az interneten jólműködő hálózatokat építettek ki.  

Az Iszlám Állam katonailag rendkívül meggyengült Irakban és Szíriában. Nemcsak óriási, de fontos területeket vesztettek el, hiszen megszűnt ellenőrzésük gazdag kőolaj és földgáz lelőhelyek fölött. Az iszlamista terrorizmus állapotát azonban nem lehet csak és kizárólag az ISIS konkrét katonai állapotából felmérni. Európának továbbra is óriási – és egyre növekvő – integrálatlan muszlim tömegekkel kell megbírkóznia, ami melegágya a radikalizálódásnak.

Mi is beszámoltunk arról, hogy Nagy-Britanniában idén rekordott döntött a terrorizmus gyanújával őrizetbe vettek száma, akiknek ráadásul több mint 90 százaléka muszlim. Még frissebb hír, hogy a horvát nemzetbiztonsági és hírszerzési ügynökség (SOA) szerint az ország délkeleti szomszédságában jelenleg több mint 10 ezer szalafista tartózkodik.

Az Európa különböző pontjain radikalizálódásra kész fiatalok az interneten nemcsak ideológiai "üzemanyagot" kapnak, de a dark weben pontos útmutatót is találhatnak egy egyszerű, de annál hatékonyabb pokolgép elkészítéséhez. Nem véletlen, hogy a pénteki londoni terrortámadás kapcsán Donáld Trump amerikai elnök – a maga módján – twitter bejegyzésben hívta fel a figyelmet az internet veszélyeire, és sürgette a hatékonyabb fellépést ezen a területen (bár e sorok írása közben még nem rendelkezünk információval arról, kihez köthető a londoni robbantás, csak annyit tudunk, hogy a Scotland Yard terrortámadásnak minősítette a történteket). Bizakodásra ad okot, hogy elindultak már olyan akciók, amelyek keretében több ország hálózatkutatói ségédkeznek a probléma megoldásában, továbbá a facebook és a google is felvette a harcot a terrorizmushoz köthető tartalmakkal.

Mindezek alapján nem érdemes, az Iszlám Állam szétverésétől csodákat várni, hiszen a radikális iszlamizmus esetében nemzetközi mozgalomról beszélhetünk, és a legkevésbé sem korlátozódik az ISIS által ellenőrzött területekre. Annak viszont örülhetünk, hogy az európai elit szépen lassan elkezdi komolyan venni a határellenőrzés fontosságát, mert minél kisebb területre szorul vissza az Iszlám Államn annál inkább számíthatunk arra, hogy az addig ott harcolók újabb csatatereket keresnek maguknak. Például Európában.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink