Az iparnak köszönheti teljesítményét a céges hitelpiac

Hírek
Tovább emelkedett a feldolgozóipar részesedése a vállalati hitelállományban, és az első fél év végén már megközelítette a 24 százalékot. Az energiaszektornál lévő hitelek mennyisége több mint a duplájára ugrott egy év alatt – írja a pénteki számában a Világgzadaság.  

Változatlanul a feldolgozóipar húzza leginkább a vállalati hitelezést Magyarországon – írja a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáira hivatkozva. A jegybank adatai szerint a június végi, 8083,5 milliárdos állományból 1914,9 kötődött az ágazatban működő cégekhez, ez az egy évvel korábbinál egy százalékponttal magasabb, 23,7 százalékos részesedés a teljes portfólióból.

A vállalati hiteleknél hagyományosan nagy súllyal szereplő kereskedelem és járműjavítás kölcsöneinek állománya viszont az átlagnál kissé lassabban, 13 százalékkal emelkedett a júniusig tartó egy év alatt, ennek megfelelően a részesedése is csökkent 17,1-ről 16,8 százalékra.

Szintén esett némileg az ingatlanok súlya a céges portfólióban: az egy évvel korábbi 19,8 után az első fél év végén 18,2 százalékot tett ki, 1473,9 milliárd forintos állomány mellett.

Mérséklődött valamelyest – 5-ről 4,7 százalékra – a mezőgazdaság részesedése is, miután a hitelek mennyisége 8,5 százalékkal bővült egy év alatt: a feldolgozóiparon belül nyilvántartott élelmiszeripari ágazatban viszont 15,2 százalékkal, 507,6 milliárd forintra emelkedett a kimutatott hitelállomány – áll a cikkben.

A nem pénzügyi vállalati hitelek piacán kevésbé meghatározó ágazatok közül látványosan javította pozícióit az energiaszektor, itt egy év alatt több mint a duplájára, 271,2 milliárd forintra nőtt a nyilvántartott hitelek mennyisége. Ezzel az ágazat részesedése 1,8-ről 3,3 százalékra ugrott. 

Szintén jelentős mértékben nőtt a pénzügyi, biztosítási területen mozgó cégek hiteleinek mennyisége, ez a szektor június végére már 6,6 százalékos szeletet hasított ki a tortából az egy évvel korábbi 4,7 után.

Veszített viszont valamelyest a pozícióiból az első fél év végén nagyjából 450 milliárdos hitelállománnyal rendelkező építőipar, amelynek részesedése 6,1-ről 5,6 százalékra olvadt egy év alatt.

 

Borítófotó: Peshkova, Getty Images