Az iparban már csökken az infláció

Hírek vg.hu
Továbbra is kettéosztottság jellemzi a magyar ipart, míg a belföldi értékesítés árai 8,6 százalékkal nőttek, addig az exportértékesítéséi 7,6 százalékkal csökkentek – írta a KSH adatai alapján a vg.hu. Az iparban történt inflációcsökkenés pozitív hozadéka, hogy az előbb-utóbb a fogyasztói árakban is megjelenik.

Újabb mankót kapott az infláció elleni küzdelem, a Központi Statisztikai Hivatal csütörtök reggel közölt adatai szerint az ipari termelői árak augusztusban 2,3 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest.

Ugyanakkor továbbra is az elmúlt hónapokban megfigyelt megosztottság jellemzi az ipart, míg a belföldi értékesítés árai 8,6 százalékkal nőttek, addig az exportértékesítéséi 7,6 százalékkal csökkentek. A nagy eltérést elsősorban az okozta, hogy az alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő energiaiparban a belföldi értékesítési árak meghaladták az egy évvel korábbi szintet, miközben az exportértékesítési árak már jelentősen elmaradtak attól – magyarázza az okokat a KSH, hozzátéve, hogy az ipari termelői árak alakulásában az alapanyagok drágulása és az előállítási költségek emelkedése, továbbá a forint euróval szembeni, egy év alatt történt erősödése is szerepet játszott.

Az ipari infláció csökkenése mindenesetre a magyar gazdaság számára különösen jó hír, aminek előbb-utóbb a fogyasztói árakban is meg kell jelennie. Tavaly augusztusban volt a csúcson a termelői árak növekedése, akkor 43,4 százalékkal emelkedtek. A teljes cikk itt olvasható.

Borítókép: Europress/AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink