Az internacionalisták is megemlékeztek Trianonról

Hírek

Ebédre azért megszületett az MSZP közleménye is Trianonról. Nem kapkodták el, nem ült össze tegnap este a csapat, hogy reggelre legyen egy rendes sajtóközlemény. Lehet, hogy kevés volt az önként jelentkező, aki szívesen kifejezte volna együttérzését? Vajon ki kaphatta a kínzó feladatot, hogy összeszedje a párt gondolatait a témában? A szöveg szerint egy igaz européer, egy virtigli internacionalista.

A pártközlemény első bekezdése után mintha csak egy uniós népszerűsítő brosúrát olvasna az ember arról a szép új világról, amely enyhíti a sebeket, egyesíti a családokat, és biztosítja a határainkon túli magyaroknak, hogy Európa megbecsült polgárai legyenek. 

A valóságban persze ez egészen másként néz ki, ott a román hatalomnak és önkénteseinek kellemetlenkedéseivel kell megküzdeni nap mint nap az erdélyi magyaroknak. Nagyváradon tegnap például magyargyalázó feliratokat voltak kénytelen olvasni az ottaniak, Kárpátalján a nyelvhasználatért küzdenek, meg a Molotov-koktélokkal. Esetleg hasznos lenne átfutni Szarka Tamás mai sorait is. Mind megbecsült európai polgárok természetesen, hogyne. Csak valahogy az az állam nem becsüli őket, amely érdemtelenül megszerezte az a területet, ahol élnek.

Próbálom felidézni, hogy az emlegetett megbecsülést vajon mikor érezhették külhoni magyarjaink szocialista politikusok megnyilvánulásaiból, de egyre csak Kovács László meg Gyurcsány gyalázatos ámokfutása ugrik be. Nem is fogják ezt nekik elfelejteni soha, se megbocsátani.

Se a kommunistáknak, se egyenesági leszármazottaiknak, a mai szocialistáknak soha nem volt fontos a magyarság összetartozása, se érdekeinek védelme, se az együttműködés a külhoniakkal. Ők a marxizmust szívták be a szemináriumokon, internacionálét énekelve hajbókoltak, ebbe a paradigmába simán belefért, hogy gyűlöletkampány folytassanak az elszakadtak ellen.

Délre előálltak nagy kínlódva egy közleménnyel, aminek újra az az üzenete, hogy a magyarok érdekét a szoros európai együttműködés, meg az a közösség szolgálja, ahol a határok egyre jelentéktelenebbé válnak.

Ezt látja ma a Európáról az MSZP, ez a valóságérzékelésük. Kell-e még mondanom valamit, Ildikó?

 Borítófotó: Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke (MTI Fotó: Soós Lajos)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink