Az idegen nyelvi környezetben élő nemzettársaink napja

Hírek
Két éve az egész Kárpát-medencében november 15-ét, Bethlen Gábor (Marosillye, 1580 – Gyulafehérvár, 1629. november 15.) erdélyi fejedelem születésének és halálának napját a magyar szórvány napjává nyilvánította az Országgyűlés, átvéve a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 2011-ben hozott határozatát, amelyet azzal indokoltak, hogy fel kell hívni a nemzet figyelmét az idegen nyelvi környezetben, sajátos gondokkal küszködő létükben veszélyeztetett magyar közösségekre, és támogatni kell őket. Egyúttal beszélnek gondjaikról, bemutatják mindennapjaikat, kultúrájukat. 

Szórványon az összefüggő területi kapcsolattal nem rendelkező kisebbséget értjük, amelynek tagjai akár falvakban, akár városokban idegen nyelvi környezetben élnek a Kárpát-medencében és Moldvában. A szórvány függ az adott település lélekszámától, iskolarendszerének és egyéb intézményrendszerének meglététől, fejlettségi szintjétől is. Létszáma a Kárpát-medencében kb. egymillió.A szórványosodási folyamat egyre gyorsul, és a határon túli magyarságon belül egyre többen élnek így.

A szórványban élőknek az elsődleges problémát a nyelv, a kultúra megtartásának eszközei, a közintézményekben az anyanyelv használata jelenti. A magyarság megmaradásának biztosítása ott a legnehezebb, ezért akár területenként külön programokat kell alkotni, hogy megállítsák fogyásukat, elkerüljék a teljes beolvadást. Ennek érdekében már 2011-ben megalakult a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) szórvány-diaszpóra munkacsoportja. Magyarország jelentős összegekkel támogatja a szórványban élő magyarság védőbástyáinak számító magyar szervezeteket és intézményeket. Emellett a kormány 2015-ben elindította Petőfi Sándor-programot, amelynek ösztöndíjasai részt vesznek a szórvány egyesületeinek szervezőmunkájában, magyar nyelvet, néptáncot, népzenét oktatnak.

A Romániában első alkalommal 2011. november 12-13-án megtartott központi ünnepségek helyszíne a Hunyad megyei Déva volt. Az RMDSZ szórványkonferenciáján megállapították, hogy a szórványkollégiumok létrehozása, működtetésük és fejlesztésük jelentős mértékben hozzájárul az anyanyelvű oktatás beindításához és megerősítéséhez olyan térségekben, ahol a magyar nyelvű oktatás feltételei nem biztosítottak. Az ünnep alkalmából alakult meg Brassóban az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szórványtanácsa. Később az RMDSZ szórványmenedzser-szolgálatot indított, melynek keretében 14 szórványkollégium működését támogatja, és próbálja megakadályozni a településeiken tíz százalék alatti arányt képviselő, elszórtan élő magyarok beolvadását.

A szervezet műemlék-örökbefogadási programot is indított az erdélyi magyar kisközösségeknek. Emellett a magyar tömbnek számító székelyföldi megyék rendszeres kapcsolatot ápolnak az erdélyi, magyar szempontból szórványnak számító megyékkel, például Arad, Temes vagy Hunyad megyével. Idén az RMDSZ központi rendezvényét Szamosújváron, a Téka szórványközpontban tartja, témái a romániai oktatási törvény módosítása és a szociális intézmények, szervezetek kihívásai. Részt vesz Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár, az RMDSZ vezetőségének jónéhány tagja és parlamenti képviselője.
Besztercén a Szakszervezetek Művelődési Házában lesz szórványnapi rendezvény, ahol fellép a Tokos Zenekar. Szeben megyében, a medgyesi Millenium-Házban a Hargita Megyei Kulturális Központ közreműködésével Székelyföld, arcok, tájak emberek címmel fotókiállítás indul. Hunyad megyében, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum 3. emeleti nagytermében 18 órától Demeter László Háromszék értékei Dél-Erdélyben és Kun-Gazda Gergely Bethlen Gábor művelődéspolitikája címmel tart előadást.

Budapesten, az Országgyűlés szerdai ülésén emlékeznek meg a Magyar Szórvány Napjáról, de a Kárpát-medence határon túl, Erdélyen kívül is programokat szerveznek a szórványközösségek. A magyar közmédia több tematikus műsort szentel a szórvány bemutatásának.

Borítókép: MTI/Gazda Árpád

Ezek is érdekelhetnek

További híreink