Az EXIM-re is hatnak a globális kihívások

Hírek Tóth Balázs
A globális előjelzések és tervek arra utalnak, hogy a jövőben is számos nemzetközi zöld programot kell majd finanszíroznia az exporthitelre szakosodott Eximnek – mondta az EXIM üzleti vezérigazgató-helyettese a Világgazdaság üzleti napilap Bankszektor 2022 konferenciáján, csütörtökön.

Mintegy kettőezer milliárd forintnyi kitettséggel rendelkezik az EXIM, jelenleg több mint 2600 ügyfele van, amelyeknek 90 százaléka kis- és közepes vállalkozás – jelezte Szabó István Attila, az EXIM üzleti vezérigazgató-helyettese. Napjainkig a jelentős ügyfélkörrel rendelkező hitelintézet a magyar termékeket és szolgáltatásokat mintegy 150 országba segített eljuttatni, exportálni. A vezérigazgató-helyettes rámutatott: több kritikus globális kockázatra fel kell fel kell készülnie a bankszektornak az elkövetkező 5-10 év során. Ezek közé tartoznak olyan környezeti kockázatok is, mint a szélsőséges időjárás, a természeti erőforrások kimerülése, de kihívást jelentenek a geopolitikia kockázatok, a gazdasági konfrontációk is.

Meg kell változtatni a finanszírozást, hogy tudjuk finanszírozni a változást

– húzta alá Szabó István Attila. Utalt arra, hogy egyre szaporodnak a globális kihívások, és ezzel párhuzamosan figyelni kell az úgynevezett EU taxonómiákra is, amelyek a fenntartható, zöld gazdálkodás alapjait foglalják magukba. Az EXIM ehhez kapcsolódott a zöld finanszírozási programjával, amelynek keretében több nemzetközi projekt is megvalósulhatott. Ilyen például a vietnami víztisztító projekt, amelynek köszönhetően százezreknek nyílik meg az a lehetőség, hogy tiszta vízhez jussanak, Szerbiában a Száva és Drina folyó megtisztítására vonatkozó vízipari terv, illetve Ghánában egy szennyvíztisztító telep beruházása, amely több mint 100 ezer ember életminőségén javíthat.

A vezérigazgató-helyettes hozzátette, hogy ezekre a projektekre kifejezetten büszkék, és a jövőben is számos nemzetközi zöld programot kell majd finanszíroznia az exporthitelre szakosodott banknak. Az Európai Unió célkitűzései közé tartozik, hogy 2030-ra az üvegházhatású gázok kibocsátását legkevesebb 55 százalékkal csökkentsék, a megújuló energiaforrások részesedése az energiatermelésből elérje a 40 százalékot, az energiafogyasztást pedig legalább 36-39 százalékkal kellene csökkenteni, és a klímasemlegességet el kellene érni 2050-re.

Borítókép: Kallus György / VG

Ezek is érdekelhetnek

További híreink