Az évezred legnagyobb esőzésével harcol Kína

Hírek Figyelo.hu
A meteorológusok szerint ezerévente egyszer tapasztalható hatalmas esőzés pusztít napok óta Kína középső részén, a Nissan már leállította a termelést helyi gyárában.

A meteorológusok szerint ezerévente egyszer tapasztalható hatalmas esőzés pusztít napok óta Kína középső részén, Henan tartományban, ahol szombattól keddig 617,1 milliméternyi csapadék hullott – majdnem annyi, mint amennyi egy év alatt szokott (640,8 mm) – írta meg a VG.

A fővárosban, Csengcsouban tucatnyian haltak meg, több százezer embert kitelepítettek.

A cikk kiemelte, hogy a víz elárasztotta az egyik metróvonalat is, az alagútban rekedt szerelvényekből a Reuters tudósítása szerint több mint ötszáz utast menekítettek ki.

Az előrejelzések szerint a következő napokban további eső várható, a hadsereg erre készülve több mint háromezer katonát mozgósított, akik a kutatásban és mentésben segítenek majd a helyi hatóságoknak.

A százmilliós lakosú Henan jelentős logisztikai központ, az áradás miatt a vonatközlekedés nagy részét leállították, lezárták az autópályákat, a repülőjáratok késnek, vagy törölték őket.

A tartomány több víztározójában és duzzasztógátjában elérte a víz szintje a veszélyes szintet, utóbbiak közül az egyik már megrepedt, és „bármelyik pillanatban összeomolhat”.

Kínai vállalatok, biztosítók és állami bankok 1,935 milliárd jüan (egy jüan 47,22 forint) azonnali segélyt ajánlottak fel. A tartomány ad otthont a tajvani Foxconn egyik gyárának, ahol az Apple számára szerelnek össze iPhone-okat, de az áradás ott egyelőre nem zavarja a munkát. A SAIC Motor, az ország legnagyobb autógyártója azonban figyelmeztetett, hogy csengcsoui egységében várhatóak rövid távú fennakadások, míg a Nissan helyi üzemében fel is függesztették a termelést.

(Borítókép: Derékig érõ vízben gyalogolnak emberek az árvíz sújtotta kínai Csengcsou városban 2021. július 20-án. A heves esõzések következtében víz árasztotta el Honan tartomány székvárosának metróhálózatát, így emberek százai rekedtek a szerelvényekben, illetve az alagutakban. A természeti katasztrófának legkevesebb tizenkét halálos áldozata van. (MTI/EPA/Featurechina/Featurechina)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink