Az év végére elérhető az egy számjegyű infláció

Hírek Figyelő
Nem könnyű feladat, de az év végére elérhető az egy számjegyű inflációs adat György László szerint. A kormánybiztos az M1 aktuális csatornán elmondta: a kormány a vállalkozókkal együtt azon dolgozik, hogy a magyar gazdaság idén megismételje tavalyi teljesítményét.

A statisztikai adatok is azt mutatják, hogy elérhető év végére az egyszámjegyű infláció – jelentette ki György László kormánybiztos az M1 aktuális csatornán. A Makronóm Intézet gazdasági előrejelzése alapján a kormánybiztos kiemelte: a kormány inflációcsökkentő intézkedéseinek hatására negyedév alatt 5-13 százalékkal csökkent az alapélelmiszerek ára.
Az intézet elemzése szerint Magyarország idén elkerülheti a recessziót, jövőre pedig visszatérhet a növekedési pályára a gazdaság. Ennek kapcsán György László hangsúlyozta: a kormány a vállalkozókkal együtt azon dolgozik, hogy a magyar gazdaság idén megismételje tavalyi teljesítményét. Vannak olyan szektorok, amelyek jól teljesítenek és húzzák a gazdaságot, mint például a járműgyártás, ugyanakkor az élelmiszeripar termékei iránt visszaesett a kereslet.

– A feladat nem egyszerű, az elemzők többsége is úgy látja, hogy Európa a szankciók elhibázott részével kiárazza magát a világpiacokról és saját piacairól is – emelte ki. Példaként említette egyebek mellett, hogy 2021-ben Európa összesen 700 milliárd eurót költött energiára, 2022-ben pedig ez az összeg elérte az 1800 milliárd eurót.

György László arra is kitért, hogy a foglalkoztatottság rekordszinten van Magyarországon, több mint 4,7 millióan dolgoznak, ami a koronavírus-válság előtti szintet is meghaladja, a 2010-es adatnál pedig 900 ezerrel több. – Az előrejelzés szerint a munkanélküliségi ráta 4 százalék alatt marad. Tehát aki szeretne dolgozni, az talál munkát – mutatott rá.

A bérek alakulásáról a kormánybiztos elmondta: a tavalyi harmadik negyedév végéig az OECD-országok közül egyedül Magyarországon volt reálbér-növekedés, ezután viszont csökkentek a hazai reálbérek.

– Most már azt tapasztalhatjuk, hogy nem ér kevesebbet a pénzünk a boltban, és ez így lesz az előttünk álló időszakban is – fogalmazott. Majd hozzátette: a várakozások szerint január 1-jétől a magyar dolgozók az előző 12 évhez hasonlóan ismét azt tapasztalhatják majd, hogy folyamatosan többet ér a pénzük.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink