Az Európai Unió statisztikai hivatala cáfolta meg az ellenzéket

Hírek
A Magyar Idők írta meg, hogy az Eurostat legfrissebb adatai szerint egyáltalán nem jelentős a külföldön munkát vállaló magyarok aránya. A 20-64 éves korcsoport mindössze 5,2 százaléka dolgozik más uniós tagállamban. Ezzel maga az Európai Unió (EU) döntötte meg az egyik legtöbbet hangoztatott ellenzéki állítást, miszerint a kormány hibája, hogy elmennek a munkavállalók hazánkból.

Nem mennek, sőt az utóbbi évben még a számuk is csökkent. Csupán 325 ezer magyar munkavállaló dolgozik valamely EU-s tagállamban. Ezzel a 13. helyen állunk a 28 országból. Általánosan elmondható, hogy a nyugat-európai tagállamokban alacsonyabb csak a külföldi munkavállalás aránya, illetve a 2004-től csatlakozott 14 ország közül Cipruson, Szlovéniában és Csehországban.

Az Eurostat módszertana nem az állampolgárságot veszi alapul, hanem azt, hogy az adott országban született munkavállaló jelenleg hol dolgozik. Nálunk a 20–64 éves korcsoportban ez a szám 6,250 millió fő – mondta a Magyar Időknek Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke. Kiemelte: a friss adatok mindenképpen ellentmondanak azoknak a véleményeknek, amelyek elsősorban az elvándorlást teszik felelőssé a munkaerőhiány miatt, ráadásul a félmillió-egymillió elment magyar dolgozóról szóló hírek sem valósak.

Az adatokat elemezve a szakértő elmondta: a 325 ezer főbe nemcsak az életvitelszerűen külföldön élők tartoznak bele, hanem az ingázók is, tehát azok, akik vagy Ausztriába járnak át dolgozni, vagy csak bizonyos időközönként vállalnak munkát máshol, jellemzően Németországban.

A jelentés szerint az EU-ban Romániából vándoroltak el a legtöbben, a 20–64 éves korcsoport 19,7 százaléka, tehát gyakorlatilag minden ötödik ember. A más tagállamokban dolgozó románok száma 2,6 millió fő.

A korcsoport munkavállalóinak elvándorlási aránya Románia után Litvániá­ban, Horvátországban, Portugáliában, Lettországban, Bulgáriában, Írország­ban, Luxemburgban, Lengyelországban, Észtországban, Szlovákiában és Görögországban nagyobb, mint Magyarországon. Hazánkban az uniós átlagnál nagyobb a diplomás elvándorlók aránya, számuk nagyjából 119 ezer fő.

Nem jellemző ugyanakkor a külföldi munkavállalás az Európai Unió hagyományosan leggazdagabb tagállamaiban: a németek, a britek, a svédek és a franciák alig több mint egy százaléka megy máshova dolgozni. Dánia, Németország Ciprus, Málta, Finnország, Nagy-Britannia és Svédország kivételével az összes tagállamban nőtt az elvándorló munkaerő aránya 2012-höz képest. Így az uniós átlag 3,8 százalék.

Borítókép: Magyar Idők

Ezek is érdekelhetnek

További híreink