Az Európai Parlament beperli az Európai Bizottságot – ilyen még nem történt

Hírek vg.hu
Történelmi fejlemény állt be hétfőn este az uniós belpolitikai csatározásban. Az Európai Parlament képtelen elfogadni, hogy az Európai Bizottság odaadta a Magyarországnak járó uniós pénzek egy részét, ezért bíróságra menne.

Egészen különös folyamat vette kezdetét hétfőn este Brüsszelben – erről a Politico cikkéből értesülhetett a nyilvánosság. Az Európai Parlament (EP) jogi szakbizottsága ugyanis zárt ajtók mögött úgy döntött, hogy beperli az Európai Bizottságot (EB).

A brüsszeli politikában kifejezetten befolyásos lap nem fukarkodik a jelzőkkel a fejlemény kapcsán: azt egyenesen történelmi lépésnek értékelte.

Miért perli be az Európai Parlament az Európai Bizottságot?

Az egész ügy mögött Magyarország áll, pontosabban az, hogy az EB hosszú évek parttalan vitája után mégis feloldotta a Magyarországnak járó uniós pénzek egy részét, egészen pontosan eddig 12,2 milliárd eurót. További nagyjából 20 milliárd euró sorsa még így is vastagon bizonytalan, de ez az EP a 12,2 milliárd eurós kifagyasztást is szíve szerint visszacsinálná.

Még pedig azért, mert szerinte a Bizottság megalapozatlanul szabadított fel kohéziós forrásokat Magyarországnak.

Ezt olyannyira komoly gondolják, hogy hétfő este az EP jogi bizottsága úgy határozott, beperli az EU végrehajtó hatalmát, vagyis az EB-t, mert a Magyarország szempontjából kedvező döntéssel megsértette az adófizetők pénzének védelmére vonatkozó kötelezettségét. Ráadásul a lépést majdnem egyhangúan támogatták a testületben: 16 képviselővel szavazott igennel a kereset mellett, amelynek mindössze egy ellenzője volt.

Mi a jelentősége az Európai Parlament keresetének az Európai Bizottság ellen?

Ugyan a fejlemény kétségkívül páratlan, egyelőre korai megkongatni a vészharangot. Egyrészt olyan politikusok álltak a kezdeményezés élére, akik egyértelműen bűnösként tekintenek a jelenlegi magyar kormányra. Ilyen például a zöld Daniel Freund is. Miután nyáron éppen EP választások lesznek, a magyar-kérdés pedig kampánytéma a liberális oldalon, ezért a kialakult helyzet könnyen értelmezhető úgy is, hogy a politikai vetélkedés egyik újabb fejezete.

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink