Az Európai Néppárt megszavazta az új eljárási szabályokat, a Fidesz kilép

Hírek Figyelo.hu

A Fidesz 12 európai parlamenti képviselője kilép az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjából, azt követően, hogy az EPP frakció ma olyan alapszabály-módosítást fogadott el, mely a koronavírus világjárvány közepette korlátozná a demokratikusan választott EP-képviselők jogait – írja hivatalos közleményében a párt.

A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációja sajnálatosnak és politikailag elfogadhatatlannak tartja, hogy egy naponta több ezer európai polgár életét követelő járvány idején, ami soha nem látott nyomás alá helyezi polgárainkat és gazdaságainkat, az EPP frakció kapkodó adminisztratív manőverekbe kezdjen, és megkérdőjelezhető felfüggesztési szabályokon keresztül korlátozza az európai parlamenti képviselők jogait – olvasható a közleményben.

Korábban a Figyelo.hu is beszámolt arról, hogy a Fidesz elhagyja az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióját. Orbán Viktor miniszterelnök egy Manfred Weber frakcióvezetőnek küldött, vasárnapi keltezésű levélben jelezte, hogy a Fidesz elfogadhatatlannak tartja az alapszabályzat jogilag visszás módosítását, amely egyúttal bebetonozná a Fidesz felfüggesztéséről szóló szavazás kiírását.

(Borítókép: Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője. A felirat jelentése: A mi Európánk. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink