Az EU Afrikában mozgósít a terror ellen

Hírek
Az Európai Unió 50 millió euróval (15,3 milliárd forinttal) járul hozzá egy új afrikai haderő felállításához a Szahara déli részén fekvő Száhil-övezetben.

A sereget mauritániai, nigeri, csádi valamint Mali és Burkina Faso állambeli katonák fogják feltölteni. A fő feladatuk a térségben működő dzsihadista csoportok leverése lesz. A régióban ugyanis számos terrorista szervezet található, néhány közülük az al-Kaidával is kapcsolatban áll.

A térség bő négy éve vállt instabillá, amikor Maliban az iszlamista csoportok és a helyi tuaregek lázadást robbantottak ki és megszerezték az irányítást Mali sivatagos északi része felett. Az országba ezután több mint 3000 francia katonát és 12 ezer kéksisakost vezényeltek ki. Ki is szorították a szélsőségeseket, de a terrorista sejteket nem sikerült teljesen felszámolni. Azóta a békefenntartókat folyamatos támadások érik. Négy év alatt több mint 115 kéksisakos vesztette életét. A helyzet az évek folyamán egyre inkább eldurvult: annyira, hogy az utóbbi időben a dzsihadisták az akcióikat már a szomszédos Burkina Fasora is kiterjesztették. Sokat elárul a bajok mértékéről, hogy az ENSZ-nek hosszú ideje ez a legvéresebb békefenntartó missziója.

“A Száhil-övezet stabilitása és gyarapodása rendkívül fontos nem csak Afrikának, hanem Európának is” – szögezte le Federica Mogherini az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

A napokban tett bejelentés szerint az új terror-ellenes célokat szolgáló sereg 10 ezer katonából és rendőrből fog állni.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink