Az építőipar ötnapos számlafizetést kér a stabilabb működésért

Hírek Figyelo.hu

A kérés lényege, hogy az állami és a települési önkormányzatok megrendelésére végzett tervezési, kivitelezési , műszaki-mérnöki, lebonyolítói munkáknál, teljesítéseknél a szokásos 30, illetve 60 napos fizetési határidő helyett a kormányzat sürgősséggel rendelje el a megrendelő és az Államkincstár felé az 5 munkanapon belüli számlakifizetés kötelezettségét az állami és a települési önkormányzatok megrendelésére végzett tervezési, kivitelezési, műszaki-mérnöki, lebonyolítói munkáknál, teljesítéseknél – olvasható a Világgazdagság cikkében.

Ezzel a kéréssel fordul az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) az építésgazdaságért felelős kormánytagokhoz, miután a vállalkozások erősen tartanak a likviditási helyzetük romlásától, a héten a tervezési és kivitelezési folyamatok helyenkénti lassulását tapasztalták.

Az építőipar 2020. évi megrendelés állományának

mintegy 60 százaléka állami, önkormányzati megrendelés, a cégek költségeinek meghatározó részét, mintegy 50 – 60 százalékát a foglalkoztatáshoz kapcsolódó kiadások teszik ki.

A szigorított számlakifizetés a vállalkozások likviditási helyzetét javítva hozzájárul a munkavállalók minél szélesebb körben való továbbfoglalkoztatásához.

Az 5 munkanapon belüli kifizetés az építőiparra jellemző nagyszámú mikró vállalkozás és önfoglalkoztatók részére is lehetővé teszi a stabilabb működést – olvasható az ÉVOSZ elnöke, Koji László által jegyzett közleményben.

.

Borítókép: képünk csak illusztráció (MTI/Ujvári Sándor)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink