Az építkezők és felújítók kétharmada hasznosnak tartja a CSOK-ot

Hírek
A Mapei Kft. online felmérése alapján a válaszadók hatvanégy százaléka biztosan igénybe venné a kormány otthonteremtési kedvezményét, tizenöt százaléka a felmérésben részt vevőknek pedig gondolkodik a CSOK felvételén.

Mint ismert, bővül a családi otthonteremtési kedvezmény. Július elsejétől már használt lakás vásárlására is igényelhető a csok mellé felvehető kamattámogatott kölcsön, amely két gyermek esetén 10 millió, három gyermek esetén 15 millió forint.

A családok hozzáállása lendületet adhat az építőiparnak is: 2018-ban ugyanezen a panelen végzett kutatás során a válaszadók nyolcvanegy százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem jogosult a csokra, tizenkét százalék volt jogosult, közel hét és fél százaléka nem tudta, de mindössze öt százalék vette igénybe.

Ahogy a közlemény foglamaz, az eredmények azt mutatják, hogy a támogatás kibővítése kedvező fogadtatásra talált. A válaszadók hatvanhat százaléke hasznosnak értékeli az új CSOK-ot. Mindössze tizenhárom százalék szerint vélekedik úgy, hogy egyáltalán nem hasznos. A válaszadók többsége szerint a CSOK kedvező hatással van az ingatlanpiacra, a gazdaságra és a gyermekvállalási kedvre.

Borítókép: Nemes József és Nemes-Bogdándy Éva mellett gyerekeik, Olívia és Olivér a lakja a házat. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) két gyerek után igényelhető támogatásának felhasználásával házat épített a debreceni Nemes család. (MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)