Az energiaválság ellenére támadja a rezsicsökkentést Brüsszel

Hírek
Elfogadhatatlan az Európai Bizottság felszólítása, a rezsitámogatások megszüntetése családok tömegeit hozná kiszolgáltatott helyzetbe – nyilatkozta Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője szerint Brüsszel ráadásul mindezt az energiaválság kellős közepén kéri a tagállamoktól.

Az energiaválság kellős közepén szólította fel a tagállamokat a rezsitámogatások kivezetésére Brüsszel – hívta fel a figyelmet Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője szerint a rezsitámogatások megszüntetése családok tömegeit hozná kiszolgáltatott helyzetbe, ezért a brüsszeli felszólítás elfogadhatatlan.

– Mára világos, hogy az Európai Bizottságtól nem sok támogatást remélhetünk. Az azonban elvárható lenne, hogy legalább ne nehezítsék tovább a helyzetünket – közölte a szakember a közösségi oldalára feltöltött videós bejegyzésében.

A Magyar Nemzet által szemlézett nyilatkozat szerint a vita nem új keletű. Az Európai Bizottság több mint tíz éve azon dolgozik, hogy a tagállamokkal leépíttesse a lakosságot védő rezsiszabályaikat. Az energiaválság előtt sokan követték is az iránymutatást, ami részben érthető, azoknak ugyanis, akik nem így tettek, folyamatos politikai nyomásgyakorlással kellett szembesülniük. A magyar rezsicsökkentési program ellen például eljárás is indult.

– Az Európai Bizottság két okból nem szereti a rezsitámogatásokat. Egyrészt a brüsszeli döntéshozók nem hisznek az alacsony árakban, mert – szerintük – azok nem ösztönöznek eléggé a spórolásra. Másrészt a tagállami árszabályozás ütközik a központosított szabályozásról alkotott föderalista céljukkal. Csakhogy az energiaválság mindkettő szempontról bebizonyította, hogy téves – magyarázta a Hortay.

Rámutatott, hogy amikor baj van, a kormányok hiába várnak az Európai Bizottság segítségére, a központosított szabályozás túlságosan lassú és körülményes. A tagállamok ilyenkor csak magukra számíthatnak. Ezt jól szemlélteti, hogy az energiaválság kirobbanását követően fél évbe telt, mire Brüsszel egyáltalán az ajánlásait megfogalmazta. Csakhogy ekkorra a tagállamok többségében már a támogatási programok is működtek.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy a rezsicsökkentésről szóló vita valójában már évekkel ezelőtt lezárult. A Magyarország ellen indított brüsszeli eljárás ugyanis – egy többéves jogi procedúra után – a bíróságon is elbukott.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink