Fiataloknak ne: Az energiaital nem víz, és nem is sportital

Hírek figyelő.hu
Valóban károsabb az energiaital, mint a kávé? Milyen mennyiségtől számít károsnak a koffein fogyasztása, és hogyan hathat a fiatalokra? Dr. Zacher Gábor is megszólalt a témában.

A kóla, a csoki vagy a kávé fogyasztásával sokkal inkább elnézőbbek az emberek, mint ha valakinél meglátnak egy doboz energiaitalt. Ezen a héten a CashTag, a Pénzcentrum vlogjának új része annak járt utána, van-e alapja az energy drinkeket övező előítéletnek. Több szakértő közül először Dr. Zacher Gábor, főorvost, oxyológust, mentőorvost kérdezték, hogy mi a véleménye az energiaitalokról, és valóban nagyobb kockázattal jár-e a fogyasztásuk a kávénál.

Egy doboz energiaital és egy jó minőségű kávé koffeintartalom szempontjából egyenlő, de tény, hogy a kávézóban ülő fiatalokat cukinak tartjuk, az energiaitallal a kezükben ácsorgókat meg hajlamosak vagyunk elítélni – fejtette ki a véleményét Dr. Zacher Gábor a CashTag videójában.

A probléma gyökere Dr. Csibi Sándor, a Magyar Energiaital Szövetség főtitkára szerint, hogy nem szolgáltatnak hiteles információkat a fogyasztóknak. Illetve hogy alapvető félreértések terjedtek el a köztudatban, ennek alátámasztására hozta fel azt a példát, hogy sokan olyan szerepkört illesztenek az energiaitalhoz, mint mondjuk a vízhez, vagy a sportitalokhoz.

Az energiaital nem víz, aminek az a rendeltetése, hogy hidratáljon, nem sportital, ami a fizikai aktivitás során elvesztett ásványi anyagokat pótolja. És nem is üdítő, amit frissítésre használunk.

Tehát akkor mi is az energiaital? Az energiaital egy olyan funkcionális ital, amelynek az a rendeltetése, hogy gyorsan adjon energiát és éberséget – sok vitamin kíséretében.

Emellett kihangsúlyozta azt is, hogy a fiatalok koffein fogyasztását természetesen nem támogatja a Magyar Energiaital Szövetség, beleértve ebbe a kávét és kólát sem.

Hány éves kortól javasolt energiaitalt inni?

Alapvetően a fiatalkori energiaital-fogyasztás problémájának hátterében leginkább maga, a koffein fogyasztás áll. A megkérdezett szakértők mind egyetértettek abban, hogy bizonyos kor alatt a koffein rossz hatással lehet a szervezetre. Dr. Havasi Katalin PhD, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a következő gyanús tüneteket emelte ki, melyek a gyermek túlzott koffein-fogyasztására utalhatnak:

A tünetek nem is specifikusak, sokszor csak a gyerek szorongása, magasabb pulzusszáma, fáradékonysága az, aminek nem találjuk az okát, és ennek a hátterében derülhet ki egy rendszeresebb energiaital- vagy az életkorához képest magas koffeinfogyasztás.

A tartós energiaital-fogyasztás hosszútávon anyagcserezavarok, cukorbetegség, elhízás, sőt a nemzőképesség romlását is okozhatja.

Dr. Havasi Katalin részletesen kitért arra, hogy életkoronként mennyi lehet a maximális koffeinfogyasztás:

Felnőtt számára a szakirodalom szerinti 400 milligramm a maximális határ, ami körülbelül 4-5 feketekávét jelent egy nap. Ugyanakkor egy kisgyerek számára már a 40-50 milligramm is sok lehet, a felső határ egy 8-10 éves gyerek számára a 80 milligramm, de 12-18 év között sem javasolják még a 100 milligramm fölötti fogyasztást.

Dr. Zacher Gábor szerint a tiltás, mint minden helyzetben itt is kontraproduktív, inkább a kommunikáció felől érdemes megközelíteni a kérdést, és elmagyarázni, miért ne igyon energiaitalt vagy kávét 18 év alatt senki.

A legfontosabb, amit mindhárom megkérdezett szakértő hangsúlyozott, hogy a gyermekek számára biztosítani kell a megfelelő minőségű és hosszúságú alvást, hogy az energiát ne kívülről akarják pótolni.

Borítókép: illusztráció, forrás: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink