Az ember egészségi állapotát is mérik az okosórák (X)

Hírek Szponzorált tartalom
Ma már a határ a csillagos ég, ami az egészségügyi adatok monitorozását illeti. Nincsen szükség se vérnyomásmérőre, se pulzusszámlálóra ahhoz, hogy ezek az információk pillanatok alatt nyilvánvalóvá és elemezhetővé váljanak. Ráadásul a pontosság, mint alapvető elvárás szintén nem képezheti vita tárgyát. Mára ez a fajta jólértesültség divatosnak is mondható, hiszen a legtöbben, akik kíváncsiak az értékeikre, nem szenvednek semmilyen betegségben. De nincs is ezzel gond, hiszen az általános egészségügyi helyzet ilyen körülmények között könnyedén felmérhető. Az okos technológia az élet számos területén tetten érhető? 

De még mennyire! Az okosóra ráadásul újdonságnak sem mondható, lévén évek óta milliók voksolnak rá. Mondjuk ez nem csoda. Ahogy arra fentebb utaltunk, tömegessé vált az egészségügyi adatok követése. Sokan akkor érzik jól magukat, ha pontosan tudják, hogy mennyi kalóriát égettek el, vagy hogy hány kilométer, esetleg lépés áll mögöttük? Tény, hogy ezek az eszközök miniatűr edzőknek is tekinthetőek, akik szólnak, ha úgy érzékelik, hogy nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű a napi mozgás. A riasztások az állásmennyiségre vagy éppen a légzésre is vonatkozhatnak, egyéni paraméterezés függvényében természetesen. Arról nem is beszélve, hogy a szenzorok többsége nem csupán a nappali aktivitás figyelésében teljesít az élen.

Ez az érem egyik oldala. Ott vannak a nagyon is beszédes, és kevesek által analizált éjszakák, vagyis maga az alvás megfigyelése. Ha nem ideális a pihenéssel töltött órák száma, vagy azok milyensége, akkor célszerű lépéseket tenni a szignifikáns javulás érdekében. Többek között ezért annyira kedveltek a csuklóra szabott modellek, mert mindezt a tudatos odafigyelés miniatűr készüléktestben kínálják, ráadásul stílusos körítéssel. Mert azért az napjainkban evidencia, hogy önmagában a funkcionalitás nem elegendő a teljes sikerhez. A szemrevaló esztétikusság teheti fel az i-re a pontot.

Mi van akkor, ha az óra túl sok?

Előfordulhat, hogy ez a számtalan pozitívum túl sok, egyszerűen azért, mert a kiaknázásuk egyéni szinten a mindennapokban esélytelen. Ekkor sincsen probléma, hiszen az okoskarkötő pazar áthidaló megoldásként szolgálhat. Általa sokkalta többé válhatnak a hétköznapok, mint szimplán telefonnal, ugyanakkor a túlzott tájékoztatás, informáltság is kivédhető. Mindennek tetejében nem meglepő módon a modellek kifejezetten dizájnosak, stílusosak, azaz minden tekintetben hordásra teremtettek. Nem zavarnak túl sokat, túl sokszor, ugyanakkor az adatok rögzítésében megbízhatóan jól teljesítenek.

Tehát kizárólag az egyéni elvárások, feltételek fényében dönthető el a nagy dilemma: óra vagy karkötő? Az, hogy az okosság preferálása jó választás, kétségtelen. Érdemes élni a kütyük kínálta szemmel látható előnyökkel, mert még akár az életminőség is nagymértékben javulhat pusztán annak köszönhetően, hogy a releváns egészségügyi, személyre szabott adatok rendelkezésre állnak.

A bekerülési költségek abszolút kedvezőek. A karkötők kevesebbért vásárolhatóak meg, mint az órák természetesen, de ez a tudáskülönbség ismeretében magától értetődő.

Borítókép: Freepik

Ezek is érdekelhetnek

További híreink