Az ellátási lánc rövidülése miatt áremelkedésre lehet számítani

Hírek Figyelo.hu

Akár már rövid távon mélyreható változások indulhatnak el a beszerzési logisztikában, ha nem a költséghatékonyság lesz a legfontosabb a gazdasági élet szereplői számára. A vállalkozások viszont megtanultak együtt élni a járvány okozta helyzettel, és felkészültebben várhatják a második hullámot.

A magyarországi vállalkozások alkalmazkodtak a járvány okozta gazdasági helyzethez, az életösztönük is sokkal erősebb lett

– mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Világgazdaságnak. Hozzátette, hogy a járvány második hullámára jobban felkészültek a hazai cégek.

A magyar gazdaság zászlóshajójának számító ipar áprilisban érte el a mélypontot, amikor éves alapon 37 százalékkal csökkent,

márciushoz képest 30 százalékkal esett a gyártás volumene. A feldolgozóipari alágak közül az autóipar szenvedte el az egyik legnagyobb csökkenést, mintegy 70 szá­zalékos mélyrepüléssel gyakorlatilag a földbe állt a járvány csúcsán. Augusztusban, a napi új esetszám meredek növekedése után a kormány szeptember elsejétől szigorú utazási szabályokat vezetett be. Matheika Zoltán, a Kopint-Tárki vezető kutatója is azt húzta alá, hogy a külkereskedelmi tevékenységeket végzők továbbra is korlátozás nélkül beléphetnek Magyarország területére.

Parragh László szerint már most látható, hogy

a beszállítói láncok rövidültek: amit korábban Kínából szereztek be, azt megpróbálják a hazai cégek Európán belül megoldani, ez mindenképpen árfelhajtó hatású lesz.

Matheika Zoltán viszont úgy véli, hogy továbbra is a költséghatékonyság a legfontosabb a cégek számára.

(Borítókép: A hortobágyi hídi vásár 2020. augusztus 22-én. A kilenclyukú híd lábánál a korábbiakhoz hasonló területen, de a járványhelyzetre tekintettel kevesebben árusíthatják portékáikat a négynapos országos kirakodóvásárban. (MTI/Czeglédi Zsolt)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink