Az elfogó gépezet

Hírek
Cikkünkben bemutatjuk, hogy a brit nemzetbiztonsági szervezetek hogyan reagáltak a múlt heti merényletre.

Hatalmas multinacionális gépezet indult be március 22-én, helyi idő szerint délután két óra körül. Percekkel az után, hogy a londoni parlamentnél, a Big Ben óratorony tövében a muszlim hitű, háromgyerekes, 52 éves Khalid Masood brit állampolgár, járókelők, turisták tucatjait kaszálta le bérelt városi terepjárójával, majd halálra késelt egy fegyvertelen rendőrt, és csak az egyik brit kormánytag személyi testőre tudta három pisztolylövéssel leteríteni, megmozdult a gépezet. Sok ezer hírszerző, kémelhárító, informatikus, távközlési szakértő, elektronikus lehallgató, elemző, különlegesen képzett katona lépett akcióba Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban, Izraelben, másutt, hogy minél előbb felderítsék és semlegesítsék a Khalid Masood mögött feltételezett szervezetet, terrorista sejtet, annak embereit.

RIADÓ!
Noha érkeztek jelzések, hogy a britek diszkréten tapogatóztak más irányban is, így Moszkva – és talán még Peking – felé, hogy információkat gyűjtsenek Masoodról, London ezt hivatalosan tagadta. Vlagyimir Putyin elnök a terrorcselekmény kapcsán nemzetközi terrorellenes összefogást szorgalmazott, Alekszej Puskov, a Föderációs Tanács információ-politikai bizottságának elnöke viszont kétségeit hangoztatta annak kapcsán, hogy Nagy-Britannia elfogadná-e Oroszország segítségét.

A brit szolgálatoknak első lépésként Theresa May kormányfő személyes biztonságát kellett megerősíteniük, továbbá riasztották a hatalmas apparátus több szintjét. Így készenlétbe helyezték azt a századnyi különlegesen képzett katonát, rendőrtisztet, mesterlövészt, akik a többi feltételezett terroristát gyorsan, hatékonyan, a terroristákhoz nem tartozó állampolgárok élete maximális védelmével kiiktathatják.

Theresa May a miniszterelnökségi rezidencián, a Downing Street 10-ben válságtanácskozást tartott kormánytagok, nemzetbiztonságért felelős vezetők, katonák részvételével. Felállt a válságstáb, aktiválták a különleges kommunikációs csatornákat aktivált a kormányfő és az érintett testületek, nemzetközi szervezetek között.

A brit szolgálatok két alapirányt követtek. Egyfelől mozgósították az operatív szervezeteket, mindenekelőtt a SAS-t (köznyelven a kommandósokat). Theresa May kormányfő rangidős katonai szárnysegédje mindenkor a SAS magas rangú tisztje. Ő felelt azért is, hogy a Brit Királyi Légierő nehézhelikoptere riadókészültségben legyen a Londontól mintegy 50km-re, néhány percnyi repülőútra lévő Odiham légibázison, ha egy második, nagyobb terrorcselekmény történne, kimenekítse a kormányfőt és legszűkebb stábját.

További részletek a Figyelő 2017/13. számában!

Ezek is érdekelhetnek

További híreink