Az élelmiszeripar és a kereskedelem szereplőivel együtt törné le az inflációt a GVH

Hírek Figyelő
Az infláció csökkentését célzó javaslatokról egyeztetett az élelmiszeripar, a kiskereskedelem, valamint az Agrárminisztérium képviselőivel a Gazdasági Versenyhivatal. A GVH célja, hogy a megállapításai és javaslatai nyomán olyan intézkedéseket hozzanak az érintettek, amelyek érdemben képesek mérsékelni az élelmiszerinflációt.

Élelmiszeripari és kereskedelmi szakmai szervezetekkel, valamint az Agrárminisztérium képviselőivel egyeztetett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A találkozón a versenyhatóság múlt héten közzétett, infláció csökkentését célzó javaslatait vitatták meg a felek.

A vizsgálat eredményei alapján a GVH szakértői hat javaslatot, intézkedési pontot fogalmaztak meg, amelyek hozzájárulhatnak a hatékonyabb versenyviszonyokhoz, a piaci verseny erősítéséhez, ezen keresztül pedig az árak csökkenéséhez.

A Magyar Nemzet cikke szerint a javaslatok között szerepel a zöldségek és gyümölcsök magyarországi termelésének ösztönzése, a hatékonyságnövelés, a mezőgazdasági termelés automatizálása, öntöző-rendszerek telepítése, a megújuló energiaforrások használatának támogatása, a precíziós mezőgazdasági szakképzés és a fenntartható csomagolás-rendszerek fejlesztésének ösztönzése.

A jelentéstervezet közzétételét egy teljes hónapig tartó társadalmi konzultáció követi, amelynek részeként egyeztetett a versenyhatóság az ágazati szereplőket tömörítő, illetve a jelentéstervezet javaslataiban érintett szakmai szervezetekkel is. A társadalmi konzultáció célja, hogy a lezárultával a versenyhatóság az érintettek lehető legszélesebb köre által támogatott, végleges javaslatokkal segíthesse az élelmiszerek árának csökkenését. A piaci szereplők június 8-ig tehetnek írásbeli észrevételeket a jelentéstervezetre, ezt követően pedig a hatóság közzéteszi a dokumentum megállapításaira beérkezett visszajelzéseket a honlapján.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink