Az eladók és a fejlesztők kelendőségét hozta a járvány

Hírek Figyelo.hu

A nyári szabadságolások után az ősz hagyományosan aktív időszak a munkaerőpiacon: a szeptember általában az egyik legerősebb hónap toborzási szempontból – írja a Profession.hu.

Mivel azonban az idei év egyáltalán nem mondható hagyományosnak, így az álláskeresés is nagyobb kihívásnak tűnhet. A portál azokra a kérdésekre kereste a választ, hogy milyen esélyei lehetnek egy álláskeresőnek 2020 őszén, hol keresnek leginkább munkavállalókat, és milyen pozíciókra jelentkeznek a legtöbben.

A koronavírus-járvány miatti tavaszi korlátozások vállalatok sorát kényszerítették leépítésekre vagy bezárásra, így sokaknak az lehet az érzése, hogy 2020-ban egyszerűen nem lehet munkát találni. Azonban elég egy pillantást vetni a Profession.hu-ra, hogy lássuk, ez nem így van: most is van sok lehetőség – jelenleg 10392 állásajánlatra lehet jelentkezni az oldalon.

Az viszont tény, hogy ahogyan a magyar gazdaság számos területén, úgy az álláshirdetési piacon is jelentős volt a visszaesés a járvány miatt.

„Amíg korábban egyes szakmák esetében túlkereslet volt a jellemző, most a kínálat került túlsúlyba. Tavasszal az álláshirdetések száma drasztikus csökkenést mutatott a tavalyi év azonos időszakához képest. Ez a tendencia szerencsére gyorsan változott, és a cégek újra működésbe léptek a toborzás területén is. Május óta a csökkenés mértéke jelentősen mérséklődött, nyár végére pedig a tavalyi év azonos időszakához képest már csak 30 százalék körül alakult. Az álláspiac helyzete tehát folyamatosan stabilizálódik, de a hirdetések száma még mindig nem érte még el a tavalyi év azonos időszakának szintjét” – magyarázza Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője.

Legkeresettebb szakmák, leginkább vágyott állások

Mely szakmák a legkeresettebbek 2020 őszén? És mely pozíciók esetén van a legnagyobb túljelentkezés? A Profession.hu adatbázisában az elmúlt egy hónap meghirdetett állásait, illetve leadott jelentkezéseit áttekintve az látszik, hogy az álláspiacon jelenleg a legkönnyebb dolga a projektmenedzsereknek van, a legtöbb konkurens pályázóra az adminisztrációs állásokra jelentkezők számíthatnak.

A nyár végén-ősz elején új munkatársakat toborzó vállalatok a legtöbb álláshirdetést

  • projektmenedzseri pozíciókra adták fel,
  • ezt a bolti eladói,
  • majd az értékesítési munkatárs hirdetések követik.
  • A negyedik legkelendőbb szakma a fejlesztőké,
  • majd a betanított munkák,
  • az anyamozgatói és rakodói állások,
  • a könyvelői,
  • az adminisztrációs,
  • a szállodaipari hirdetések következnek.

De augusztus végén és szeptember elején a villamosmérnökök, a gépészmérnökök és a szakácsok számára is sok új állást hirdettek meg a hazai cégek.

A legtöbb álláskereső az elmúlt hónapban az adminisztrátori állásokra jelentkezett, ezt követték a bolti eladói, a szakmai asszisztensi, és az értékesítési munkák. De a területi képviselői, a betanított munkák, a pénzügyi asszisztensi állások, az anyagmozgatói és rakodói munkák is népszerűek voltak a jelentkezők körében. Végezetül pedig a meghirdetett telefonos ügyfélszolgálati, a kereskedelmi munkatársi állások, a sofőr és futár munkák, illetve a projektmenedzseri pozíciók is vonzották a jelentkezőket.

(Borítókép: metamorworks, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink