Az EB idejére visszaállítják a határellenőrzést a németek

Hírek vg.hu
A labdarúgó-Európa-bajnokság idejére határellenőrzést vezetnek be Németországban. A cél a szélsőségesek és az erőszakos cselekményekre készülők távol tartása az eseménytől. Az Európa-bajnokság június 14-én kezdődik, a döntőt július 14-én játsszák – közölte a Világgazdaság.

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt.

Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter a Rheinische Post című napilap keddi számában elmondta, azért döntöttek az ideiglenes határellenőrzés mellett, hogy megakadályozzák erőszakos cselekmények lehetséges elkövetőinek bejutását az országba. Kiemelte, a lehető legjobb védelmet akarják biztosítani a jelentős nemzetközi sportesemény számára.

Megjegyezte, a hangsúly a szélsőségesekkel, a huligánokkal és az erőszakos cselekmények elkövetőivel szembeni, valamint a kibertámadások elleni védekezésen van.

Az Európa-bajnokság június 14-én kezdődik, a döntőt július 14-én játsszák. A magyar válogatott a csoportkörben elsőként Svájccal találkozik Kölnben, majd Stuttgartban előbb a házigazda Németország, aztán Skócia lesz az ellenfele.

A németek a 2006-os világbajnokság idejére is ideiglenesen határellenőrzést vezettek be, és Faeser az elmúlt napokban már utalt arra, hogy ezt ismét fontolgatják. A szövetségi belügyminiszter február közepén június közepéig meghosszabbította a lengyel, a cseh és a svájci határok ellenőrzését, aminek célja a csempészet és az illegális migráció megállítása.

Fotó: Bernd von Jutrczenka / DPA / AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink