Az e-kerékpár szerepe a zöld közlekedésben

Hírek
A fenntarthatóság és az egészség egyre fontosabb tényezővé válnak a modern munkahelyeken. Az aktív, zöld mobilitás támogatása és ösztönzése fontos része lehet a vállalati ESG (Environmental, Social, Governance) stratégiának, mellyel a 2024. január 1-től életbe lépő ESG szabályozás miatt egyre több vállalatnak kötelező lesz foglalkoznia – közölték piaci szereplők.

Zöld mobilitás a munkahelyen

Az elektromos kerékpár egy új alternatívát jelent – a főként sportcélra használt – hagyományos kerékpárhoz képest. A 25km/h-s elektromos rásegítés révén izzadásmentes közlekedést tesz lehetővé, akár emelkedőkkel tarkított útvonalon is, sőt ellenszélben is. Ezeknek a tulajdonságainak köszönhetően stabil, gyors és kiszámítható közlekedési eszköz a munkába járáshoz, nem beszélve környezetvédelmi hatásairól. Út közben nulla a károsanyag-kibocsátása, tehát nem szennyezi lokálisan a levegőt az autókhoz képest. Természetesen nem helyettesíthet minden autós utazást, de igen fontos eszközzé válhat egy vállalat klímavédelmi stratégiájában.

Az aktív, zöld mobilitás támogatása és ösztönzése fontos része lehet a vállalati ESG (Environmental, Social, Governance) stratégiának, mellyel a 2024. január 1-től életbe lépő ESG szabályozás miatt egyre több vállalatnak kötelező lesz foglalkoznia.

A környezetvédelmi (=Environmental) faktorba teljes mértékben beilleszthető a dolgozók munkába járásával kapcsolatos karbonlábnyom csökkentése. Társadalmi (=Social) hatását tekintve pedig hozzájárul a munkavállalók egészséges életmódjának támogatásához, de segíti a forgalmi dugók csökkentését és a zajszennyezés minimalizálását is, így támogatva a stresszmentes közlekedést és az élhetőbb városi környezetet – olvasható az egyik piaci szereplő tanulmányában.

Fontos megjegyezni, hogy a vállalati pénzügyi fenntarthatóságot is szolgálja, hiszen jelentősen csökken az üzemanyag költség ráfordítás és lényegesen kisebb parkolóterület üzemeltetésére van szükség.

Egészséges munkahelyi élet

A munkahelyi stressz és a fizikai inaktivitás elleni küzdelemben az elektromos kerékpárok lehetővé teszik, hogy az alkalmazottak egészségesen éljenek és javítsák fizikai kondíciójukat, hiszen a mindennapi mozgás a munkába járás során biztosított. A rendszeres mozgásnak köszönhetően csökken a stressz. Egy tanulmány alapján 32%-al magasabb pontszámokat értek el a mentális jólét tekintetében azok, akik sportolnak inaktív társaikhoz képest. Egy másik vizsgálat pedig kimutatta, hogy akik bringával jártak munkahelyükre, azok esetében felére csökkent a szívbetegség és a rák kockázata.

Ezek megerősítik, hogy azok a vállalatok, amelyek támogatják az elektromos kerékpározást, egészségbarát vállalati kultúrát építhetnek fel. A munkavállalók motiváltabbak és elégedettebbek lehetnek, ami hozzájárul a munkahelyi produktivitáshoz.

Dániában, Hollandiában és Angliában régebb óta a munkahelyi közlekedési kultúra része a kerékpár, melynek használatára óriási ösztönző erővel bír maga a munkahely és a kerékpározást támogató vállalati kultúra. Ha a munkáltató biztosítja a kerékpárflottát és ösztönzi a kerékpározást, akkor a beosztottak is nagyobb nyitottsággal fordulnak a rendszeres használatukhoz.

Hazánkban is megfigyelhető az egyre nagyobb érdeklődés a céges kerékpárflották iránt, amely annak is köszönhető, hogy az e-kerékpár flottaszolgáltatás modell is megjelent, lehetőséget kínálva a vállalatoknak bérleti konstrukcióra.

Összességében a céges kerékpárflotta a jövő irányába mutató innovatív lépés lehet a vállalatok számára, amely összeköti a fenntarthatóságot, az egészséget és a munkavállalói elégedettséget – vélik szakértők. Ezen kezdeményezések révén a vállalatok nemcsak pénzt takaríthatnak meg és csökkenthetik ökológiai lábnyomukat, hanem vonzóbbá is tehetik magukat a munkavállalók és a társadalom számára.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink