Az atomhivatalnál Paks II. engedélye

Hírek figyelo.hu

A Paks II. Zrt. ma reggel 8 órakor beadta a két új atomerőműblokk építésének engedélykérelmét az Országos Atomenergia Hivatalhoz

– jelentette be Pakson a nukleáris kapacitáspótlásért felelős tárca nélküli miniszter.

Süli János közölte, hogy a 283 ezer oldalnyi dokumentum azt hivatott igazolni, hogy a tervezett létesítmény megfelel azoknak az elvárásoknak műszaki, biztonsági, környezeti és telephely szempontból, amelyeket a megbízó elvár, és amelyeket a jogszabályi előírások megszabnak.

Olcsón, gazdaságosan és biztonságosan fog termelni a két új 1200 megawattos blokk

– jelentette ki a miniszter.

A földmunkákra vonatkozó engedélykérelmet a Paks II. Zrt. három hónap múlva kívánja beadni a hatóságnak, amelynek szintén három hónapja lesz az elbírálásra. „Innen is megnyugtatok mindenkit, hogy Magyarországon a földmunkák hamarabb történő indítása nem volt ellentétes az európai gyakorlattal, ez mindössze egy lehetőség arra, hogy saját magunknak is szigorúbb ütemezést szabjunk” – magyarázta.

A létesítési engedélykérelem elbírálására a hatóságnak 12+3 három hónapja van, így az építkezés 2021. szeptember végén indulhat. Már most is folyamatosan érkeznek a kiegészítő épületek és más létesítmények engedélyei. A kereskedelmi üzem kezdetének 2029-2030 a céldátuma.

(Borítókép: Paks II. Atomerőmű Zrt.)