Az aszályos év ellenére nagyot nőtt a magyar állattartók eredménye

Hírek vg.hu
Az elmúlt év az állattenyésztőké volt a mezőgazdaságban, miközben a 2022-es részletes adatokból az is kiderül, hogy az aszály ellenére a növénytermesztők is nyereséget tudtak termelni. Amíg a jövedelemtöbblet túlnyomó többsége a dunántúli régióban a növénytermesztésből, addig az ország keleti részén az állattenyésztésből származott.

A részletes adatok is megerősítik, hogy a tavalyelőtti történelmi aszály nem az adott évben rengette meg a mezőgazdaságot: a kettős könyvvitelt végző mezőgazdasági társas vállalkozások adózás előtti eredménye például mintegy másfélszeresére, a 2021-es 238,6 milliárdról 355,4 milliárd forintra bővült egy év alatt – írja a Magyar Állattenyésztők Lapja. Az ilyen mértékű eredménynövekedés az elmúlt éveket tekintve is kiemelkedőnek számít, reálértéken számolva a magas infláció ellenére is 30,1 százalékos volt – számolt be róla a vg.hu.

Fordítottak a sertéstenyésztők: 14,8 milliárd forintos jövedelemmel zárták az évet

Az állattenyésztés tavaly lényegesen jobb évet zárt, mint az ágazati szinten veszteséges növénytermesztés, de már 2022-ben is jobban teljesített, mint a korábbi években a vezető szerepet betöltő szántóföldi ágazatok. Az előző esztendőhöz képest elkönyvelt jövedelemtöbblet fele, 59,1 milliárd forint (50,6 százalék) származott az állattenyésztő gazdaságoktól. Az állattenyésztési szakágazatok körében a tejhasznú szarvasmarha- és a baromfitartók hasonló mértékű, 20 százalék körüli arányban járultak hozzá a növekményhez. A mintegy 22 milliárd forintnak megfelelő jövedelemtöbblet következtében a szarvasmarha-szakágazat adózás előtti eredménye 45,7, baromfié pedig 32,5 milliárd forintra emelkedett. A sertéstenyésztők pedig fordítani tudtak: a 2021. évi veszteséges termelést követően 2022-ben 14,8 milliárd forintos jövedelemmel zárták az évet.

A különféle tömegtakarmány-fogyasztó állatok tartásával foglalkozó társas vállalkozások, azaz az egyéb szarvasmarha, ló, lóféle, juh és kecske tenyésztése szakágazatokban tevékenykedők összességében nem járultak hozzá a jövedelemtöbblethez, mivel ezek adózás előtti eredménye együttesen kismértékben (83,6 millió forinttal 8,3 milliárd forintra) csökkent.

A tejhasznú szarvasmarha-, illetve a sertéságazatban a hat legnagyobb jövedelembővülést elért gazdaság együttesen akkora mértékben növelte adózás előtti eredményét, hogy az a szakágazat jövedelemtöbbletének megközelítőleg a felével volt egyenértékű.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Ezek is érdekelhetnek

További híreink