Az Apple tudni fogja, ki vagy!

Hírek
Az anonimitás Mekkája a net, de az okostelefonokon is évtizedes probléma az emberek biztonságos azonosítása. Az Apple szeptember elején érkező új iPhone-ja nagyot léphet előre e téren, elég lesz ránézni és megismeri „gazdáját” – állítólag.

Úgy tűnik, hogy az iPhone tizedik születésnapjára elkészülő új Apple telefon hatalmas újítást hoz. A hírek szerint az előlapi kamera letapogatja az iPhone gazdájának az arcát és így azonosít, azaz biztonságosan lehet akár fizetni is a telefonnal a jövőben. Az új csúcs iPhone szeptember elején érkezhet, várhatóan 300 ezer forint körüli indulóáron.

Tehát arcfelismerésen alapuló védelemmel jöhet talán már a most következő iPhone is – írta a hét elején a Bloomberg, persze névtelen forrásra hivatkozva. Mi több, ezt a felismerési technológiát egyrészt a telefon feloldásához, de másrészt viszont mobilfizetésnél, az azonosításhoz is kiválóan lehet használni majd. Intő jel, hogy a Samsung S8 nagy csinnadrattával beharangozott technológiájáról hamar kiderült, hogy bizony biztonsági megoldás létére akár a „gazdi” egy eléggé élethű fényképével is becsapható!

Reméljük az Apple ennél okosabb lesz, a hírek szerint retinaszkennerrel házasíthatják a technológiát. Nem mintha az ujjlenyomatos azonosítás nem lenne elég jó, gyors is biztonságos. Dehát valami mókus-vakítás kell az évfordulós nagy bemutatóra…

Érdekesség, hogy a technológia csak részben saját fejlesztés. Az Apple ugyanis februárban vásárolt egy olyan céget, amelynek technológiáját felhasználhatta: a 2014-ben alapított, mindössze tíz fővel dolgozó RealFace nevű izraeli startup állítólag hatékony, arcfelismerésen alapuló felhasználó-azonosítást fejlesztett. Alig egy hónappal később az Apple beadott egy szabadalmi kérelmet az Amerikai Szabadalmi Hivatalhoz egy olyan technológiára, amely mozgóképből kinyert mélységi információkat használna fel az arcfelismerésre. A szabadalom szerint a mélységi információk felhasználásával gyorsabbá és pontosabbá is tennék a felismerést.

Persze a hírek szerint csak néhány ezredmásodperc és megtörténik az azonosítás. Ráadásul mivel az Apple arcfelismerő rendszere sokkal több adatpontot vesz fel az azonosításhoz, mint az ujjlenyomattal azonosító TuchID, sokkal biztonságosabb is lesz.

Viszont az alapok már évek óta rendelkezésre álltak: az Apple 2013-ban szerezte meg a 3D-s technológiákat fejlesztő PrimeSense-et, mely az első Microsoft Kinectben dolgozó 3D-s érzékelőt is szállította.

Borítókép: MTI/Marjai János

Ezek is érdekelhetnek

További híreink